Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Verdictul şocant al ecologilor din Odesa: pericol major pentru Moldova

© Sputnik / Rodion ProcaМолдавский грэс
Молдавский грэс - Sputnik Moldova
Abonare
Intenţia Kievului de a construi şase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului nu a îngrijorat doar autorităţile şi ecologii din Moldova, ci şi specialiştii din Odesa

CHIŞINĂU, 5 mart — Sputnik. Această decizie ar putea fi catastrofală pentru ambele ţări. Ecologii din Odesa au ajuns la concluzia că construcţia celor şase hidrocentrale de pe râul Nistru nu doar că va lăsa fără apă o bună parte a Republicii Moldova, ci va înrăutăţi considerabil şi calitatea apei care ajunge în regiunea Odesa.

Potrivit presei ucrainene, specialiştii sunt siguri că realizarea barajelor necesare pentru funcţionarea hidrocentralelor va duce la inundarea unor zone importante, de exemplu, a rezervaţiei „Canionul fluviului Nistru". Inundaţiile vor afecta grav calitatea apei Nistrului, care asigură necesităţile populaţiei de pe ambele maluri ale râului.

Punctul de trecere a frontierei de tip debarcader „Soroca-Țekinovca” - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alertă în Moldova: vezi ce vrea să facă Ucraina cu râul Nistru

„În urma acestei construcţii, dar luând în calcul şi faptul că situaţia ecologică pe Nistru s-a deteriorat semnificativ în ultimii ani, efectele asupra ecosistemei vor fi devastatoare. În consecinţă, va avea de suferit calitatea apei, vor continua să dispară multe specii de peşti, iar râul va fi şi mai poluat", a declarat pentru presa locală doctorul în ştiinţe geografice, directorul Institutului de Ştiinţe „Mecinikov", Natalia Loboda.

Din aceste considerente, savanţii şi societatea civilă au adresat preşedintelui şi prim-ministrului Ucrainei un apel în care cheamă la revizuirea programului naţional de dezvoltarea a resurselor energetice, în cadrul căruia a fost elaborat proiectul construcţiei celor şase hidrocentrale pe cursul superior al Nistrului, şi a nu admite producerea unei catastrofe ecologice pe unul dintre cele mai mari fluvii ale Ucrainei.

Илья Тромбицкий - Sputnik Moldova
Societate
Cât îi va costa pe moldoveni construcția a șase hidrocentrale în Ucraina

Totodată, o petiţie lansată pe internet, cu rugămintea de a anula decizia privind construcţia hidrocentralelor, a adunat deja peste 2000 de semnături.

Proiectul construcţiei celor şase hidrocentrale a fost elaborat în anii 70 ai secolului trecut. Realizarea acestuia va duce la creşterea nivelului apei în zonele inundate cu aproximativ 9 metri, în schimb pe cursul inferior nivelul apei va scădea catastrofal, astfel că unii dintre actualii consumatori, preponderent din Moldova, ar putea rămâne fără apă potabilă.

Ecologi moldoveni: Ucraina va transforma Nistrul într-o baltă>>>

Ecologii moldoveni au avertizat anterior că, în cazul în care Kievul își va realiza planurile în privința Nistrului, resursele de apă ale râului s-ar putea reduce cu circa 50 la sută.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0