Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Interlopul moldovean Vitalie Proca le-a cerut magistraţilor să-i reducă pedeapsa

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaJustiție, ședință de judecată
Justiție, ședință de judecată - Sputnik Moldova
Abonare
Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție de la Bucureşti au luat în discuție vineri recursul lui Vitalie Proca împotriva deciziei prin care a fost condamnat la aproape 22 de ani de puşcărie pentru tentativă de omor calificat și deosebit de grav.

CHIŞINĂU, 4 mart — Sputnik. Interlopul din Republica Moldova Vitalie Proca le-a cerut judecătorilor de la Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) să-i reducă la jumătate pedeapsa primită în dosarul în care a fost acuzat că a încercat să omoare în 2012 un tânăr la București, pe care l-a confundat cu liderul lumii interlope din Piatra Neamț, Ioan Mironescu, potrivit agerpres.ro.

Magistrații au luat în discuție vineri recursul în casație formulat de Vitalie Proca împotriva deciziei date de judecătorii Curții de Apel București prin care a fost condamnat la 21 de ani și opt luni pentru tentativă de omor calificat și deosebit de grav și nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Potrivit sursei, avocatul lui Vitalie Proca a susținut în fața judecătorilor că pedeapsa primită de clientul său este disproporţionat de mare în raport cu infracțiunea de care este acuzat. Avocatul a subliniat mai ales că Proca ar fi făcut un denunț complet în legătură cu fapta pe care a comis-o, cerând casarea deciziei și rejudecarea apelului.

Totodată, Vitalie Proca a susținut în fața magistraților că a întâlnit în închisoare oameni condamnați pentru omor la pedepse mai mici, iar el a primit pentru tentativă tocmai 21 de ani.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Un locuitor din raionul Călăraşi, condamnat la 22 de ani de puşcărie în România

Cetăţeanul Republicii Moldova, Vitalie Proca, a fost condamnat, în iunie 2016, de Curtea de Apel din Bucureşti, România, la 21 de ani şi opt luni de închisoare.

Instanţa i-a aplicat 20 de ani de puşcărie pentru tentativă de omor calificat, la care a adăugat un an şi opt luni spor ca urmare a deţinerii de armă militară.

Potrivit procurorilor, în toamna anului 2012, pe fondul unui conflict mai vechi, Bogdan şi Răzvan Mararu, doi lideri interlopi din Piatra Neamţ, l-au angajat pe Vitalie Proca pentru a-l ucide pe rivalul lor, Ioan Dumitru Mironescu.

Proca l-a confundat însă pe Dumitru Mironescu şi l-a împuşcat pe un anume Răzvan Isăilă, pe care l-a urmărit în perioada 16-26 noiembrie 2012, în zona imobilului acestuia. În 27 noiembrie 2012, Vitalie Proca a plecat din Bucureşti spre Iaşi cu un microbuz de transport public, iar pe 2 decembrie 2012 a ieşit din România, prin vama Sculeni. Proca a fost prins în 6 februarie 2013, la Moscova, în baza unui mandat emis în 18 ianuarie 2013 de Tribunalul Bucureşti. Vitalie Proca s-a născut în satul Pituşca, raionul Călăraşi.

Cu aproximativ un an înainte de săvârșirea infracţiunii în România, Vitalie Proca a mai comis o tentativă de omor, în Londra, asupra bancher ului rus Gherman Gorbunțov.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0