Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Loza despre Eurovision: un joc după reguli străine - ar fi bine să facem o pauză

© Sputnik / Антон Белицкий / Accesați arhiva multimediaЮрий Лоза. Архивное фото
Юрий Лоза. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Interpretul și compozitorul Iuri Loza le propune artiștilor ruși să nu participe la Eurovision-ul din acest an.

CHIȘINĂU, 3 mart — Sputnik, Lev Râjkov. Parlamentarii de la Moscova au lansat ideea boicotării de către artiștii ruși a concursului muzical internațional „Eurovision-2017", care va avea loc la Kiev.

Corespondentul Sputnik s-a adresat cunoscutului interpret și compozitor rus Iuri Loza cu rugămintea de a comenta inițiativa legislatorilor ruși.

Îndată ce a câștigat — la Sâktâvkar!

Eurovision 2017 - Sputnik Moldova
SunStroke Project va reprezenta Moldova la concursul Eurovision 2017 de la Kiev

„Deja de zece ani eu spun acest lucru!", a declarat Iuri Loza. „Ajunge cât am mers la „Eorovision" în calitatea în care mergem acolo! Ca artiști „sută la sută" și „unul ca unul". Trebuie să mergem cu o melodie rusească, cu un număr montat în Rusia. Deoarece, chiar dacă câștigăm acolo, noi nu ne alegem cu nimic. Chiar și Dima Bilan, după ce a câștigat concursul „Eurovizion", a plecat în turneu la Sâktâvkar, și nu în Europa. El nu a fost acceptat în rândul starurilor".

În opinia compozitorului, nu are rost în aceste condiții să lupți pentru victorie. Însă nu este vorba de un complot împotriva artiștilor ruși, ci doar despre rezultatul absenței specificului rusesc în imaginea și repertoriul reprezentaților Rusiei.

„Patricia Kaas care s-a plasat pe locul nouă sau unsprezece (de fapt, pe locul opt — n. red.) și care a interpretat o melodie franceză a plecat în turneu prin Europa. Pentru că Patricia Kaas este o interpretă tipic franceză. Iar Dima Bilan nu a plecat. Iată aici este toată diferența! Dacă vom fi originali, atunci vom avea șansa, prin specificul nostru, de a suscita interesul chiar și al unei gospodine irlandeze."

Unde a dispărut specificul?

Artistul nu este încântat nici de prezentatorii ruși ai show-lui.

Eurovision 2017 - Sputnik Moldova
Cât costă biletele la „Eurovision-2017”

„Chiar și atunci când Rusia câștigă acest concurs, prezentatorii noștri, brusc, ca din senin, încep a vorbi în engleză", a declarat Iuri Loza. „La ei acasă, aflându-se la Olimpiisk! Nu înțeleg: le era oare teamă că vreo gospodină din Irlanda îi va suspecta de cunoașterea limbii ruse? Dacă ai câștigat, ai dreptul, cel puțin, să prezinți emisiunea în limba ta. Or, ne este frică chiar și să spunem că avem o limbă a noastră?".

Potrivit lui Iuri Loza, „Eurovision"-ul nu mai este demult acel concurs care s-a declarat a fi la început. Acum el este ghidat de politică. Însă nu doar aici este problema.

„Inițial, organizatorii doreau ca spectatorii să aibă posibilitatea să ia cunoștință de cultura diferitelor țări, explică interpretul. Doar fiecare cultură este interesantă și specifică. Asta se declara în anul 1955, după care concursul a fost „confiscat" și nu se mai desfășura la San Remo. După nu a mai fost vorbade cultura țărilor participante la concurs, toți s-au orientat spre cea engleză. Toți au devenit reprezentnații culturii anglo-saxone, vorbesc englezește, gândesc englezește și cântă în limba engleză. De ce?", întreabă artistul. 

Să luăm exemplu de la Italia

Iuri Loza este sigur că rușii trebuie să procedeze așa cum au procedat demnii italieni, în total, vreo douăzeci de ani nu-și mai trimit reprezentanții la acest concurs, cea mai îndelungată absențăă fiind în perioada 1998 — 2010.

„Italienii au zis: „De ce trebuie noi să popularizăm o cultură străină? Și, totuși, la MTV artiștii italieni sunt prezenți în număt mare, a menționat Loza. În timp ce pe artiștii noștri nu-i vezi la MTV! Deși îi trimitem regulat la „Eurovision". Simțiți diferența? Tina Turner cântă împreună același cântec cu Eros Ramazzotti: el în italiană, ea în engleză. Și Cher cântă. Adică, starurile engleze și americane cântă cu ele și le apreciază. Însă pe noi — nu! Cu noi ei nu cântă!", a conchis Iuri Loza.

Fluxul de știri
0