CHIȘINĂU, 3 mar – Sputnik. Cele mai frecvente probleme ale pieței forței de muncă în Moldova sunt dezechilibrul între cerere și ofertă, munca informală, necunoașterea informației depline despre cererea de pe piața muncii, migrația forței de muncă și deficitul acesteia în unele sectoare, situația demografică, ponderea ocupării și rata șomajului. Informația a fost prezentată de directorul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), Raisa Dogaru, în cadrul unei întrevederi cu membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Vicepreședintele CNSM, Petru Chiriac, a menționat numărul redus al locurilor noi de muncă din cauza lipsei mecanismelor de stimulare a agenților economici în crearea acestora, neatractivitatea locurilor de muncă vacante, lipsa perspectivelor de creștere a veniturilor salariale și de dezvoltare profesională.
În contextul reformei administrației publice centrale, Chiriac s-a referit la intenția autorităților de a acorda un alt statut ANOFM și anume trecerea acesteia la autogestiune.
”Vom insista ca statutul actual al ANOFM să fie păstrat. Moldova a ratificat Convenţia privind organizarea activităţii de folosire a forţei de muncă, care prevede că statul trebuie să organizeze un sistem de birouri de folosire a forţei de muncă, aflate sub controlul unei autorităţi naţionale şi care trebuie să acorde servicii publice şi gratuite”, a spus liderul sindical.
Potrivit datelor ANOFM, la finele lunii februarie, erau înregistrați peste 29 de mii de șomeri. În același timp, agenții economici au prezentat la ANOFM aproape 7,8 mii de locuri de muncă vacante.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.