Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce rol are România în formarea Partidului Unității Naționale al lui Șalaru

© Sputnik / Мирослав РотарьШалару
Шалару - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Anatol Șalaru a declarat că intenționează să convoace toate partidele din România care să semneze un acord, un Snagov-2, cu privire la Republica Moldova

CHIȘINĂU, 3 mar – Sputnik. Fostul ministru al Apărării și ex-liberalul Anatol Șalaru a dezvăluit în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune din Chișinău despre rolul pe care îl va avea clasa politică din România în formarea și susținerea Partidului Unității Naționale (PUN).

După ce a fost dat afară din PL, Șalaru a anunțat că intenționează să lanseze un nou partid de dreapta în Moldova. Congresul de constituire al PUN va avea loc, potrivit lui Șalaru, la sfârșitul lui aprilie sau începutul lunii mai. Ex-ministrul spune că nu știe dacă va fi ales lider al acestei formațiuni, dar dă asigurări că va candida pentru acest post.

Anatol Șalaru - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Confirmat: Șalaru vrea să scoată PL din viața politică a Republicii Moldova

Partidul va avea o doctrină conservatoare și se va axa pe formarea clasei de mijloc, a anunțat Anatol Șalaru. Totodată, fostul liberal spune că PUN va colabora intens  cu ”toate partidele politice din România, inclusiv PSD – partid care se află la guvernare”. 

Șalaru a mai declarat că intenționează să convoace toate partidele din România care să semneze un acord, un Snagov-2, cu privire la Republica Moldova. 

”Partidele politice din România trebuie să-și asume responsabilitatea și față de Republica Moldova”, a menționat viitorul PUN-ist. 

Șalaru a anunțat că în ultima perioadă a avut mai multe întrevederi, la București, cu reprezentanții clasei politice din România, inclusiv cu președintele statului român, Klaus Iohannis, cu care a discutat despre viitorul partid. 

”Klaus Iohannis mi-a spus că nu vor mai susține persoane în Moldova, ci partide. Nu vă pot reda toată discuția, dar Klaus Iohannis este cointeresat ca în Moldova să apară o forță politică pro-europeană, credibilă în fața partenerilor europeni. Astăzi partidele politice din România, inclusiv președintele nu au un partid în Moldova cu care ar putea discuta”, a menționat Șalaru.  

Acesta a precizat că președintele român va susține doar ”moral” PUN.

Anatol Șalaru - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Anatol Șalaru este sprijinit politic și financiar de București

”Nici nu vrem altfel să ne susțină, pentru că nu vrem să intrăm în conflict cu legea. PUN va fi finanțat din donații, avem oameni de afaceri care ne vor sprijini”, a adăugat Șalaru. 

Cât privește relația sa cu ex-președintele României Traian Băsescu, Anatol Șalaru a spus că ”este bună”. 

”Relația cu Băsescu este bună. L-am simpatizat pe Băsescu de când a fost ales președinte. Este un politician puternic, un om hotărât, care știe să-și asume răspunderea”, a spus Șalaru, adăugând că Băsescu va veni la Chișinău și la congresul de constituire al PUN.

Anatol Șalaru a mai menționat că a venit timpul ca în Moldovasă se pună capăt speculațiilor în ceea ce privește unirea cu România. 

”Mulți politicieni din Moldova au încercat să folosească acest subiect pentru a-și salva partidul. Pe Mihai Ghimpu nu l-am bănuit niciodată ca mare unionist. În campania electorală s-a agățat de această lozincă ca un scai ca să se mențină la suprafață și să-și păstreze partidul, dar faptul că a luat doar 1,8 la sută, l-a îngropat și mai mult”, a declarat ex-ministrul. 

Potrivit lui Șalaru, unirea trebuie să se producă prin ”aducerea României în Basarabia”. 

”Pentru ca 70-80 la sută dintre moldoveni să dorească unirea cu România, trebuie să aducem România în Moldova. Astăzi România nu poate pe cale armată să vină să ocupe Basarabia și noi nu putem ocupa România. Unica soluție este să construim România în Moldova”, a menționat fostul liberal. 

Sputnik precizează că Declarația de la Snagov este un document semnat la 21 iunie 1995, de către liderii partidelor parlamentare din România, care atesta acordul forțelor politice față de strategia națională pentru pregătirea aderării României la Uniunea Europeană.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0