CHIȘINĂU, 3 mar — Sputnik. Inspectoratul General al Poliției (IGP) comunicat că presupusul lider al grupului criminal este reținut pentru 72 de ore, iar alți patru membri ai acestuia sunt cercetați în stare de libertate.
Persoanele vizate în acest dosar penal au vârstele cuprinse între 26 și 51 de ani și sunt domiciliate în municipiile Chișinău și Bălți. Toți cei cinci suspecți sunt cercetați penal ”pentru introducerea prin contrabandă pe teritoriul Republicii Moldova, confecționarea și comercializarea articolelor prețioase".
Pe parcursul a șase luni de documentare, oamenii legii au stabilit că suspecții dețineau și administrau cinci întreprinderi ce importau ilegal articole şi bijuterii din aur, din alte metale prețioase, precum şi materie primă. Aceste operațiuni erau efectuate prin regiunea transnistreană și de nord a hotarului Republicii Moldova. Obiectele respective erau puse ulterior în vânzare în magazine specializate, fără acte de proveniență, iar încasarea numerarului se făcea fără achitarea impozitelor prevăzute de legislația fiscală
Poliția mai precizează că suspecții obțineau articole din aur și din activitatea de amanet. Persoanele care nu achitau suma încasată pentru bunul gajat erau lăsate fără de acesta. Ulterior, bunurile respective erau scoase la vânzare.
În perioada 1 — 2 martie curent, forțele de ordine au efectuat 17 percheziții la domiciliile și magazinele întreprinderilor controlate de cei cinci suspecți, unde au fost depistate articole din metale prețioase și aur topit, în cantitate de peste 52 de mii de grame, pietre prețioase (diamante, rubine, etc.). Valoarea totală a bunurilor deținute de grupare depășește suma de 70 de milioane de lei. Suspecții nu au putut prezenta acte de proveniență a mărfii.
Însă oamenii legii au găsit acte de achiziții, contracte, agende cu înscrisuri în ciornă ale „contabilității negre", mijloace bănești în sumă de 300 de mii de lei, a căror proveniență de asemenea nu a putut fi justificată.
Cazul este cercetat penal în baza articolului 244 alineat (2) „Evaziunea fiscală a întreprinderilor, instituțiilor şi organizațiilor" și articolului 248 „Contrabanda" din Cod penal al Republicii Moldova.
Persoanele care se fac vinovate de comiterea acestor infracțiuni riscă închisoare de la 3 la 10 ani.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>