Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mașinile de lux ”au fraudat” bugetul Republicii Moldova

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Experții Serviciului Vamal au documentat mai multe fraude în procesul de vămuire a autoturismelor cu o reducere de 70 la sută din cota accizei

CHIȘINĂU, 2 mar – Sputnik. Serviciile specializate ale Vămii au deconspirat o schemă infracțională de folosire abuzivă a facilităților prevăzute de Legea care le oferă posibilitatea rezidenților care au introdus până la data de 1 noiembrie 2016 autoturisme cu plăcuțe de înmatriculare străine să le plaseze în regim vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilite pentru anul 2016.

Вячеслав Ионицэ - Sputnik Moldova
Din 2017, scad accizele pentru mașinile importate

Ilegalitățile au fost documentate în cadrul controlului de specialitate cu privire la legalitatea acordării scutirilor, fiind depistate trei autoturisme marca ”Lexus” care au fost vămuite în condițiile legii respective, deși au fost introduse în țară în perioada decembrie 2016 – februarie 2017.

”Schema consta în utilizarea pentru toate cele trei autoturisme a unui și aceluiași set de plăcuțe cu numere de înmatriculare a unei unități de transport introduse până la data de 1 noiembrie 2016 și respectiv, prezentarea aceluiași certificat care atestă achitarea vinietei, condiție obligatorie pentru acordarea reducerii de 70 % din cota accizei”, precizează Serviciul Vamal. 

Alte două ilegalități similare au fost depistate în cazul a două autoturisme marca ”Mercedes”, vămuite după aceeași schemă.

În urma acestei ilegalități, bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproape 300 de mii de lei.

Cazul este cercetat de către organul de urmărire penală al Serviciului Vamal. Totodată, de către conducerea Serviciului Vamal a fost dispusă inițierea investigațiilor de serviciu în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor producerii ilegalităților menționate și atragerii la răspundere a persoanelor care le-au admis.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0