Rechemarea ambasadorului Braghiș: rezultatul luptei dintre instituțiile puterii

© Sputnik / Miroslav RotariValeriu Ostalep
Valeriu Ostalep - Sputnik Moldova
Abonare
Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice și Securitate, fostul ministru adjunct de Externe Valeriu Ostalep a creionat pentru Sputnik Moldova situația care s-a creat după rechemarea ambasadorului Republicii Moldova de la Moscova

Joi, la ședința Cabinetului de Miniștri, a fost anunțată rechemarea ambasadorului Republicii Moldova la Moscova, Dumitru Braghiș, fapt care a pus pe jar mass-media. De precizat că nu Moldova și-a rechemat ambasadorul, ci Guvernul.

Moldova este o republică parlamentară în care Cabinetul de Miniștri are dreptul inclusiv de a numi și a rechema ambasadorii. Însă, după alegerea noului președinte al țării prin vot direct, au apărut anumite coliziuni între ceea ce este stipulat în legislație și starea reală a lucrurilor.

Aceasta se referă mai ales la problemele ce țin de politica externă și securitate, de care, conform Constituției, este responsabil șeful statului.

Президент РФ В. Путин принял верительные грамоты у послов иностранных государств. Dumitru Braghiș i-a prezentat lui Vladimir Putin scrisorile de acreditare în calitate de ambasador al RM în FR - Sputnik Moldova
Politică
Moscova a reacționat la decizia de rechemare a lui Dumitru Braghiș

Eu percep ceea ce s-a întâmplat în Guvern ca pe un început al unor procese care vor duce la faptul că ambasadorii noștri din țările CSI vor fi persoane aprobate președintelui țării, Igor Dodon, care, conform Constituției, dispune de acest drept.

În ultimii câțiva ani, Guvernul și Parlamentul s-au obișnuit să ignore instituția prezidențială, deoarece președintele precedent Nicolae Timofti a fost „o rață mută" și nu juca niciun rol important în viața politică.

Noul președinte Dodon se deosebește radical de predecesorul său și a abordat problema prerogativelor care îi revin șefului statului conform Constituției. Și, în special, problemele ce țin de politica externă.

Prima vizită oficială a președintelui Dodon a fost efectuată la Moscova. Trebuie să recunoaștem că această vizită a fost de succes. Însă, la întoarcere în țară, șeful statului a fost contrazis de unii ambasadori ai Republicii Moldova, care și-au permis retorici ofensatoare atât la adresa președintelui, cât și la adresa statului pe care ei îl reprezintă. Dodon s-a ciocnit și cu o anumită împotrivire, opunere din partea Guvernului.

De exemplu, Cabinetul de Miniștri a refuzat să-l recheme pe ambasadorul Moldovei din România care făcuse o declarație echivocă, permițându-și mai mult decât are dreptul un diplomat, conform regulamentului.

Ambasadorul moldovean la București Mihai Gribincea alături de generalul Tonea, la o paradă militară din capitala României - Sputnik Moldova
Politică
Dodon a inițiat rechemarea lui Gribincea de la București - vezi documentul

Mai mult. Președintele a început să facă uz de competențele ce-i revin în mod legal. Una dintre cele mai mari problemele sunt ambasadorii desemnați, diplomații din țările CSI.

Anterior, în perioada campaniei electorale, Dodon declarase că pentru el este prioritar să restabilească relațiile Republicii Moldova cu Rusia. Afară de aceasta, cunoaștem că președintele, în principiu, preconizează să acorde mai multă atenție vectorului Estic.

În acest context, putem presupune că pentru Dodon este foarte important ca ambasadorii Moldovei în CSI să fie aprobați de el personal.

În curând, la Chișinău, vor avea loc negocierile între președinte și premierul Pavel Filip în legătură cu numirea și rechemarea ambasadorilor moldoveni.

Cred că putem presupune cu certitudine că, după plecarea lui Dumitru Braghiș, vor urma și alte remanieri de cadre. Vor fi numiți alți ambasadori în țările CSI.

Este absolut firesc ca, pentru realizarea politicii externe pe care o coordonează președintele statului, în etapa următoare să urmeze problemele ce țin de apărare, cooperarea militară cu alte state și, în general, de securitate.

Însă este evident că la momentul de față este purtată o luptă tactică între puterile din stat. Iar tot ce se întâmplă trebuie examinat anume din acest unghi.

Opinia autorului poate să nu coincidă cu poziția redacției.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0