Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cauza suveranității și integrității teritoriale ne cheamă și azi la datorie

© Sputnik / Miroslav RotariGhenadie Vaculovschi
Ghenadie Vaculovschi - Sputnik Moldova
Abonare
2 martie 2017 este o zi când, pentru a câta oară, bucurându-ne de viață pașnică într-un stat care este așa cum ni l-am făcut noi cu mâinile noastre de alegători și de politicieni, trebuie să cinstim memoria adevăraților eroi ai Republicii Moldova

Când venerăm eroii războiului din 1992, căzuți sau răniți pentru suveranitate și integritate teritorială, trebuie să avem în minte aceste două elemente de temelie — suveranitatea și integritatea teritorială a țării — pentru care a curs sângele fraților noștri. Ei au apărat cu demnitate și cu arma în mâină independența proaspăt cucerită atunci.

Parlament Парламент 15 окт. 2015 - Sputnik Moldova
Se caută un lider naţional pentru Republica Moldova

Eroii au luptat pentru fiecare metru pătrat de pământ moldovenesc. Cauza lor rămâne valabilă și astăzi. Ea trebuie să fie și cauza generațiilor care vin după ei. Republica Moldova trebuie să-și asigure pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea, libertatea, independența și demnitatea.

Dacă integritatea nu a putut fi asigurată cu forța armelor, suntem datori să utilizăm alte unelte și pârghii pentru a servi cauza noastră comună. Avem la dispoziție instrumentarul politic, diplomatic, economic, științific și tehnologic. Obligația noastră este să facem uz de instrumentele cele mai eficiente pentru ca Moldova să devină țara prosperă a cetățenilor săi, inclusiv a celor rătăciți.

Dacă dorim să ne cinstim cu adevărat eroii, nu este suficient să asistăm odată în an, pe 2 martie, la ceremonia de comemorare a acestora organizată de autorități la memorialul „Eternitate" și la alte complexe monumente din țară. Ei au făcut tot ce au putut, unii dintre ei și-au dat chiar viața în bătălii. Ei nu au bocit în tranșee, așa cum o fac unii dintre noi odată pe an, ci au luptat și ne-au lăsat lupta ca exemplu de urmat.

Ghenadie Vaculovschi - Sputnik Moldova
Tânăra generaţie hibernează în faţa Marii Provocări. Să o trezim!

La o distanță de 25 de ani de la acel război tragic, avem mai multe șanse să privim trecutul cu scopul de a ne făuri un viitor demn de toți eroii și de toate figurile marcante ale neamului.

Astăzi putem să înțelegem mult mai bine ce ni s-a întâmplat, ce ni se întâmplă azi în țară și ce vânturi ne bat din afara ei; avem mult mai multe premise pentru o analiză fără iluzii a coraportului de forțe din regiune și din lume, pentru a trage concluziile de rigoare, unele nu neapărat plăcute; putem găsi, dacă dorim cu adevărat, cele mai bune căi de servire a interesului național al Republicii Moldova.

Totodată, cei din regiunea transnistreană trebuie ajutați să înțeleagă cât este de lipsită de orice perspectivă statalitatea lor iluzorie și cât este de artificială menținerea în stare animată a „Transnistriei independente".

În această zi este important, de asemenea, să înțelegem că avem datoria să nu le atribuim tot felul de valori și de idei ce ne convin unora dintre noi eroilor care, spre deosebire de noi, au apărat acest stat pe câmpul de luptă.

Reiterăm: ei au luptat pentru integritate teritorială, pentru libertate, pentru suveranitate, contra separatismului.

Datoria noastră, a celor de azi, este să pricepem că, dacă ținem cu adevărat la Republica Moldova, atunci vom lupta în mod solidar, pe toate fronturile (atât pe cel de Est, cât și pe cel de Vest, fiecare în funcție de relațiile pe care le are și în funcție de pârghiile ce-i stau la îndemână), pentru interesul național al Republicii Moldova — ca să ne cucerim plenar integritatea teritorială, suveranitatea, libertatea, demnitatea; ca să fim noi înșine și să fim stăpâni în țara noastră. Iar asta înseamnă inclusiv să nu vindem țara pe parcele la străini prin așa zisa „liberalizare a pieței funciare", să nu ne vindem sufletul, valorile strămoșești, tradiția, identitatea autentică de dragul unei identități „globale și democratizate, tolerante", emancipate de orice vibrație creștinească, îndreptată pe calapodul corectitudinii politice".

Opinia autorului nu reflectă neapărat poziția redacției Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0