Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Noi condiţii la locul de muncă. Ce au schimbat deputaţii în Codul Muncii

© Sputnik / Мирослав РотарьТрудовая книжка
Трудовая книжка - Sputnik Moldova
Abonare
Deputaţii au votat vineri în lectura a doua modificările la Codul Muncii, care se referă la drepturile angajaţilor de a fi informaţi despre condiţiile de muncă.

CHIŞINĂU, 1 apr – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova a aprovat, vineri, în lectură finală modificările la Codul Muncii. Acestea prevăd mai multe drepturi ale angajaţilor de a fi informaţi despre condiţiile de muncă.

Potrivit noului document, angajatorul va avea obligaţia de a informa salariaţii despre condiţiile aplicabile contractului sau raportului de muncă. Între obligaţiile angajatorului sunt incluse și cele de a prezenta salariatului înainte de angajare informaţia referitoare la durata normală a zilei şi a săptămânii de muncă, dar şi la perioadele de preaviz ce urmează a fi respectate de angajator şi salariat în caz de încetare a activităţii. 

parlament парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Codul Muncii ar putea fi modificat

Noua lectură a Codului Muncii mai prevede principiul nediscriminării salariaţilor angajaţi în baza contractului pe durată determinată, obligaţia angajatorului de a informa salariaţii angajaţi pe durată determinată despre posturile vacante apărute pentru a le asigura accesul la locurile de muncă permanente în condiţii de egalitate cu ceilalţi salariaţi.

Angajatorul mai este obligat să indice în contractul individual de muncă pe durată determinată temeiurile legale şi, după caz, a motivele concrete au condiţionat limitarea duratei contractului sau a perioadei de prelungire a acestuia.

Printre alte prevederi ajustate la directivele UE pot fi remarcate şi introducerea obligativității de informare a candidaților la funcțiile publice referitor la condiţiile de angajare, anterior stabilirii raporturilor de serviciu și necesitatea obținerii acordului de modificare a contractului individual de muncă din partea salariatului, în cazul schimbării locului de muncă în cadrul unității.

Fluxul de știri
0