Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Unele sate și orașe din Moldova ar putea primi statut de stațiune turistică

© SputnikMoldova
Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia Parlamentară Administrație Publică, Dezvoltare Regională, Mediu și Schimbări Climatice a organizat audieri pe marginea unui proiect de lege ce prevede acordarea statutului de stațiune turistică unor sate și orașe din Moldova

CHIȘINĂU, 1 mar – Sputnik.  Unele sate și orașe din Moldova ar putea primi statut de localitate sau stațiune turistică. Subiectul a fost discutat, miercuri, în cadrul unei mese rotunde organizată în Parlament de Comisia Administrație Publică, Dezvoltare Regională, Mediu și Schimbări Climatice. 

Aceste localități vor obține statut de stațiune turistică doar dacă dispun de patrimoniu şi infrastructură turistică, iar agenții economici susţin preponderent prestarea serviciilor turistice.

Potrivit autorilor proiectului de lege cu privire la organizarea și desfășurarea activităților turistice în Moldova, prezentat în cadrul discuțiilor, în plan geografic, destinațiile turistice sunt divizate în ţări, zone turistice, localităţi turistice, staţiuni turistice şi obiective turistice. Zonele turistice urmează a fi determinate în urma evaluării unităţilor administrativ-teritoriale referitor la deţinerea potenţialului turistic şi vor fi reflectate în Planul de Amenajare a Teritoriului Naţional, aprobat de Parlament.

Vin Вино - Sputnik Moldova
Turismul vinicol şi afacerile mici în domeniu pot fi dezvoltate şi în Moldova

Statutul de zonă turistică naţională, localitate şi staţiune turistică va fi acordat prin hotărâre de Guvern, la propunerea autorităţii centrale de turism.

Totodată, normele metodologice privind evaluarea unităţilor administrativ —teritoriale referitor la deţinerea potenţialului turistic şi privind determinarea zonelor turistice vor fi aprobate de către autoritatea centrală de turism. Aceasta va elabora cerinţele şi criteriile de acordare a statutului de zonă turistică naţională, localitate turistică şi staţiune turistică.

De asemenea, autorii au menționat că proiectul prevede crearea centrelor de informare şi promovare turistică de către autorităţile publice locale şi societatea civilă, reglementează criteriile de elaborare a rutelor turistice, creare a și determinare a zonelor turistice, precum și a activității ghizilor.

Proiectul mai prevede susţinerea turismului social, care va contribui la diversificarea şi extinderea categoriilor de beneficiari de servicii turistice, în special elevi, studenţi, persoane cu dizabilităţi, persoane cu venituri mici.

Proiectul urmează a fi dezbătut și adoptat în plenul Parlamentului.

© Sputnik / Nicolai KibichMoldova turistică
Moldova turistică - Sputnik Moldova
Moldova turistică

Fluxul de știri
0