Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbări majore ale regimului de intrare în UE pentru moldoveni

© AFP 2024 / DPA/Oliver BergEin Schild mit der Überschrift "Bundesrepublik Deutschland" an der Autobahn bei Aachen
Ein Schild mit der Überschrift Bundesrepublik Deutschland an der Autobahn bei Aachen - Sputnik Moldova
Abonare
Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne a Parlamentului European a aprobat introducerea unui sistem actualizat de controale pentru documentele cetățenilor din țările aflate în afara spațiului Schengen, asta însemnând și pentru Republica Moldova.

CHIȘINPU, 1 mart — Sputnik. Luni, sistemul modernizat de control asupra documentelor cetăţenilor din afara spaţiului Schengen a primit undă verde din partea Parlamentului European, relatează Sputnik International.

Radio Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Moldova riscă să fie invadată de muncitori migranți. Iată când se va întâmpla

Noul sistem prevede crearea așa-numitelor "frontiere inteligente" înainte de sfârșitul anului 2018.

Noul sistem de control al frontierelor identifică imigranții ilegali, presupuși teroriști și membri ai grupărilor de crimă organizată. Prezentat de Comisia Europeană în 2013, proiectul Frontiere Inteligente prevede punerea în aplicare a programului de înregistrare a pasagerilor și îmbunătățirea sistemului de intrare-ieșire.

Programul prevede că cetăţenii din afara UE care vizitează Uniunea mai mult de 90 de zile la fiecare perioadă de 180 de zile ar trebui să primească un card electronic care să conțină informații. Posesorul cardului va trebui să treacă printr-o procedură de scanare a amprentelor digitale.

Вывеска ФМС РФ - Sputnik Moldova
Rusia
Muncitorii din Moldova și din alte țări vor avea viaţa mai uşoară în FR

Programul de intrare-ieșire prevede că, la intrarea în UE, cetățenii non-UE îşi vor scana pașapoartele internaționale.

În prezent, pașapoartele străinilor care intră și ies din spațiul Schengen sunt ștampilate atunci când aceștia traversează frontiera. Decizia finală cu privire la introducerea "frontierelor inteligente" urmează să fie convenite în timpul discuțiilor trilaterale viitoare între reprezentanții Comisiei Europene, Consiliul UE și Parlamentul European.

Costul estimat al proiectului Frontiere Inteligente se situează în prezent la 1,1 miliarde de euro. Toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului, Irlandei, României și Marii Britanii sunt membre ale Spațiului Schengen. Zona Schengen include 4 țări din afara UE: Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0