Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pacienții cu boli rare vor fi asigurați sută la sută cu tratamente gratuite

© Sputnik / Евгений Самарин / Accesați arhiva multimediaPreparate medicinale
Preparate medicinale - Sputnik Moldova
Abonare
Compensarea medicamentelor pentru această categorie de bolnavi va fi posibilă datorită noului mecanism de achiziție a preparatelor farmaceutice

CHIȘINĂU, 1 mart – Sputnik. Toți pacienții cu boli rare din Moldova vor beneficia de tratamente gratuite în proporție de 100%, dă asigurări ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan.

Potrivit ministrului, compensarea medicamentelor pentru această categorie de bolnavi va fi posibilă datorită noului mecanism de achiziție a preparatelor farmaceutice.

„Achiziționarea medicamentelor prin intermediul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate ne-a permis să facem economii. O parte dintre acestea vor fi direcționate pentru pacienții cu boli rare”, a declarat Glavan.

Больничный коридор - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ministerul Sănătății spune ce va fi cu bolnavii după majorarea taxelor medicale

Tratamentul maladiilor rare a început să fie compensat parțial în anul 2012, din contul bugetului programelor naționale. Atunci au fost alocate peste 2 milioane de lei pentru bolnavii diagnosticați cu Wilson Conovalov, Mucoviscedoză, Fenilcetonurie și Insuficiență hipovizară.

Ulterior, a fost compensat și tratamentul pentru pacienții care suferă de  B – talasemie, pubertate precoce, epidermoliză buloasă și artrită juvenilă. Volumul surselor financiare alocate pentru reabilitarea bolnavilor a crescut până la peste 7 milioane de lei, în 2017.

Registrul Național al Bolilor Rare include 100 de maladii. Oficial, în Republica Moldova sunt  247 de pacienți cu boli rare, iar peste 70 la sută dintre bolnavi sunt minori.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0