Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Dovada clară că satele din Moldova sunt pe cale de dispariție

© Sputnik / Валерий Шустов / Accesați arhiva multimediaСтроительство новых жилых домов
Строительство новых жилых домов - Sputnik Moldova
Abonare
În timp de un an, în localitățile rurale din Republica Moldova au fost date în exploatare doar 572 de locuințe

CHIȘINĂU, 28 feb — Sputnik. Datele statistice privind numărul de locuințe date în exploatare în perioada ianuarie-decembrie 2016 arată o descreștere considerabilă a numărului acestora față de perioada respectivă a anului precedent.

Astfel, potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2016 au fost date în exploatare 5402 locuințe (apartamente și case individuale de locuit) cu suprafaţa totală de 497,5 mii m². Aceasta este cu 18,4% mai puțin faţă de numărul de locuințe date în exploatare în 2015.

Marea majoritate a acestor locuințe au fost date în exploatare în mediul urban — 4 830 de locuințe — ceea ce este cu 18,2% mai puțin faţă de nivelul înregistrat în ianuarie-decembrie 2015.

Prin urmare, în timp de un an, în localitățile rurale au fost date în exploatare doar 572 de locuințe, cu 19,7 la sută mai puțin comparativ cu anul precedent.

casa дом - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Guvernul reduce numărul potenţialilor beneficiari de locuințe sociale

Statistica nu spune în cât timp au fost construite locuințele care au fost date în exploatare anul trecut. Cel mai probabil, multe dintre acestea au fost ridicate pe parcursul mai multor ani. De asemenea, nu știm câte locuințe mai rămân nefinisate, fie din lipsa banilor, fie din cauza că mulți dintre cei care au vrut să-și facă o casă și-au luat lumea în cap și au plecat din țară.

Fenomenul afectează cel mai mult satele noastre, în care, vedem din datele statistice, puțini se mai aventurează să-și facă o locuință, iar în asemenea ritmuri multe dintre acestea vor ajunge într-un proxim viitor niște localități fantomă din care vor rămâne doar numele.

În profil regional, datele statistice arată că cele mai multe locuinţe au fost date în exploatare în municipiul Chişinău — 4510, mai puțin cu 16,1% faţă de 2015.

În nordul țării au fost date în exploatare 347 de locuințe, în centru — 364, iar în raioanele de sud — 110 locuințe.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0