Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Guvernul reduce numărul potenţialilor beneficiari de locuințe sociale

© Sputnikcasa дом
casa дом - Sputnik Moldova
Abonare
Numărul solicitanților de locuințe sociale din Republica Moldova ar putea să se reducă de aproximativ trei ori. Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor intenționează să reducă numărul de categorii de persoane care pot solicita locuințe de la paisprezece la cinci.

CHIȘINĂU, 26 sept – Sputnik. Venitul lunar al persoanei va servi drept criteriu principal pentru obținerea unei locuințe sociale, care nu trebuie sa fie mai mare decât minimul de existență pentru fiecare membru al familiei.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2015, cea mai mare valoare a minimului de existenţă a fost înregistrat în rândul locuitorilor din Chișinău și Bălți. Acesta a constituit aproximativ 1933.2 de lei.

Стройка - Sputnik Moldova
Societate
Moldova vrea să învețe de la România cum se construiesc locuințele sociale

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor intenționează să reducă numărul categoriilor de cetățeni care vor putea beneficia de locuințe sociale. Acesta va fi reduse de la paisprezece la cinci.

De locuințe sociale vor putea beneficia familiile tinere, orfanii, familiile în care s-au născut tripleți sau mai mulți copii simultan. De asemenea, vor fi eligibile persoanele cu handicap, care nu pot munci din cauza unei boli grave, precum și cetățenii care îngrijesc de minori cu disabilități severe. Beneficiarii de locuințe sociale vor trebui să semneze un contract și să plătească chiria. În același timp, locatorul se obligă să achite serviciile comunale care îi sunt prestate.

Pe lîngă plata pentru închirierea locuinţei, ”locatarul va fi obligat să efectueze plata pentru apa potabilă și evacuarea apelor uzate, încălzire, alimentarea cu energie electrică, gaze naturale, transportarea deșeurilor menajere solide și lichide, ascensor și pentru alte servicii prestate de locator sau de furnizorul de servicii comunale și necomunale, conform facturilor prezentate. La solicitarea locatarului, locatorul este obligat să prezinte bonurile de plată ce confirmă cheltuielile respective", — se menționează în noua lege cu privire la locuințe.

Apartamente - Sputnik Moldova
Societate
Prețul la apartamente coboară vertiginos. Iată care este situația actuală

Beneficiarii de locuințe sociale ar putea avea parte şi de spațiu locativ suplimentar. Normativul pentru o persoană va fi majorat de la 8 la 9 metri pătrați. Spațiul suplimentar al apartamentului sau al casei nu trebuie să depășească doisprezece metri.

Potrivit legislației, acordarea locuințelor sociale va fi de competența primăriilor. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, aproximativ 25800 de persoane din toată țara au nevoie de locuințe sociale.

Fluxul de știri
0