Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce pești să nu cumperi în magazinele din Moldova: au paraziți

© Sputnik / Анна РотарьPește congelat
Pește congelat - Sputnik Moldova
Abonare
Medicii din Moldova susțin că helminții de pește pot reprezenta un pericol real pentru sănătatea sau chiar viața oamenilor.

CHIȘINĂU, 30 ian – Sputnik. Helminții de pește pot reprezenta un pericol real pentru sănătate și, în unele cazuri, chiar și pentru viața umană. Aceştia pot să se conțină în peștele contaminat de râu și de mare. Calea de transmitere este cea alimentară, avertizează medicul epidemiolog, Valentina Goraș.

”În ultimii 25 de ani, printre populația din municipiul Chișinău nu a fost înregistrat niciun caz de helmintiaze asociat cu consumul de pește. În ţara noastră nu există riscul infectării prin pește de râu, luând în considerare lipsa focarelor naturale. Helmintiazele pot fi aduse în țară odată cu peștele de mare importat, care conține larve vii, patogene pentru om”, susține expertul.

Potrivit Valentinei Goraș, responsabile pentru siguranța produselor din pește în ceea ce privește ”invazitatea cu paraziți” sunt companiile și țările producătoare, care sunt obligate să efectueze expertiza sanitar-veterinară cu certificarea produselor exportate.

Pește congelat - Sputnik Moldova
Societate
Pește plin cu viermi cât degetul, la un supermarket din Chișinău

”În anul 2016, la Centrul de Sănătate Publică municipiul Chișinău au fost testate după indicații epidemiologice 11 probe de pește de mare, cu ţara de origine Canada, SUA, Argentina. Toate probele conțineau larve moarte de nematode din familia Anisakidae. În trei probe, cantitatea larvelor moarte a depășit normativele prevăzute pentru realizarea produselor din peşte în rețeaua magazinelor alimentare fără restricție și a fost recomandată utilizarea lotului după prelucrarea industrială”, a declarat medicul.

Pentru a nu ajunge în situații neplăcute, Valentina Goraș  propune câteva reguli ce trebuie respectate:

De a evita gustarea peștelui crud sau a celui tocat, în timpul preparării;

De a prelucra termic peștele nu mai puțin de 30 de minute;

Înainte de preparare, peștele mare trebuie să fie porționat în bucăți mici;

Peștele trebuie să fie marinat în sare, pe o perioadă de la cinci zile până la două sâptămâni, în funcție de concentraţia soluţiei saline.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0