Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Demnitarii din Moldova sunt plătiți pentru a nu divulga secretul de stat

© Sputnik / Anar MustafayevПапки с документами, фото из архива
Папки с документами, фото из архива - Sputnik Moldova
Abonare
Demnitarii și funcționarii de stat primesc un spor la salariu pentru nedivulgarea secretului de stat

CHIȘINĂU, 27 feb – Sputnik. Lista persoanelor care va avea acces la secretul de stat în Moldova va fi extinsă. Un proiect de lege în acest sens a fost semnat de Ministerul Justiției și înaintat, săptămâna aceasta, spre avizare în Guvern.

Potrivit autorilor proiectului, lista urmează să fie extinsă cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), președinții instanțelor judecătorești, secretarul general al Aparatului Președintelui țării, secretarul general al Parlamentului.

Proiectul împarte actorii care vor avea dreptul de acces la secretul de stat în două categorii — prima categorie va putea obține informații secrete de forma numărul 1, iar cea de-a doua – secrete de stat de forma numărul 2.

Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Politică
Candu, despre "micile secrete murdare" ale deputaților

Potrivit Legii cu privire la secretul de stat, există patru niveluri de acces la secretul de stat: forma 1 – pentru lucrul cu informaţii atribuite la secret de stat având gradele de secretizare „Strict secret”, „Secret”, „Confidenţial” şi „Restricţionat”; forma 2 – pentru lucrul cu informaţii atribuite la secret de stat având gradele de secretizare „Secret”, „Confidenţial” şi „Restricţionat”; forma 3 – pentru lucrul cu informaţii atribuite la secret de stat având gradul de secretizare „Confidenţial” şi „Restricţionat” și forma 4 – pentru lucrul cu informaţii atribuite la secret de stat având gradul de secretizare „Restricţionat”.

Demnitarii care au acces la secretul de stat mai primesc și un spor la salariu pentru nedivulgarea informațiilor secrete. Astfel, secretarul general al Aparatului Președintelui țării și secretarul general al Parlamentului vor primi un spor de câte 400 de lei pe lună, la salariul de 7,4 mii de lei. Restul actorilor cu acces la secretul de stat vor ridica un spor de 10 la sută din salariu. Astfel, pe lângă salariul lunar de 25.250 de lei, președintele CSM va ridica suplimentar și peste 2,5 mii de lei pentru nedivulgarea secretului de stat. Președinții CSJ și a Curții de Apel, care au un salariu de 25 de mii și 23 de mii, vor primi un spor de 2,5 mii de lei și, respectiv, de 2,3 mii de lei.

Primarul general al municipiului Chișinău va primi în fiecare lună câte 950 de lei pentru nedivulgarea secretului de stat, iar președintele CEC – 650 de lei.

Accesul persoanelor la secretul de stat de toate gradele de secretizare li se acordă în virtutea funcţiei deţinute şi după întocmirea obligaţiei scrise privind nedivulgarea secretului de stat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0