Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine va moșteni averea imensă a lui Vladimir Filat?

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul premierul moldovean Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, la o amendă de 60 mii lei, privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere pe un termen de 5 ani şi retragerea „Ordinului Republicii”, conferit de preşedintele Nicolae Timofti în anul 2013.

CHIȘINĂU, 25 feb — Sputnik. Solicitată de corespondentul Sputnik în vara anului trecut, procurorul Adriana Bețișor declara că de bunurile din proprietatea lui Vladimir Filat ce urmau să fie confiscate de stat în baza sentinței de condamnare a acestuia nu se vor ocupa procurorii. Potrivit legii, misiunea procurorilor se încheie odată cu pronunțarea unei sentințe definitive.

Vlad Filat - Sputnik Moldova
Societate
Vladimir Filat, în 10 zile, cu forța la casă nouă

"După ce sentința devine executorie, urmează o procedură sofisticată de evaluare a bunurilor și de organizare a licitației publice de vânzare a lor", sublinia procurorul.
Iată că a fost pronunțată şi decizia definitivă. Fostul premier al Republicii Moldova Vladimir Filat, învinuit de corupere pasivă și trafic de influență, rămâne în închisoare. Curtea Supremă de Justiție a respins miercuri, 22 februarie, recursurile înaintate de avocații lui Filat și procurori.

Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Vladimir Timofti, Constantin Alerguș și Nadejda Toma, au format completul de judecată care au examinat cererea avocaților ex-premierului.

Colegiul Penal al CSJ a examinat cererea de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care este menținută sentința de 9 ani de pușcărie pentru Filat, dictată de Judecătoria Buiucani. Ședința a avut loc fără participarea părților.

Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, amendă de 60 mii lei, privarea de dreptul de a ocupa funcţii de răspundere pe un termen de 5 ani şi retragerea „Ordinului Republicii", conferit de preşedintele Nicolae Timofti în anul 2013.

Averea lui Vlad Filat care a fost confiscată şi va fi scoasă la licitaţie

Влад Филат 09.06.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Partidul creat de Vladimir Filat va primi milioane de lei de la stat

Magistraţii au mai decis să confişte toate bunurile lui Filat care au fost dobândite ilicit.

Astfel, s-a stabilit confiscarea a 4 automobile de lux în valoare de 4,5 milioane de lei. Este vorba de două maşini Volkswagen Touareg, anii fabricării 2013 şi 2015, o Toyota, anul fabricării 2013 şi un Porsche Cayenne.

Vor fi confiscate, de asemenea, mai multe bunuri dobândite ilicit cu o valoare totală de peste 791,2 milioane lei şi anume acţiunile la SA Kapital Invest, acţiunile companiei Ipteh SA şi mai multe imobile din Chişinău.

Filat rămâne fără un imobil situat pe strada Mitropolit Gurie Grosu, nr. 27, cu o valoare estimată la peste 4,622 milioane de lei, un teren pe strada Ismail 33/1 cu o valoare cadastrală de aproape 1,6 milioane lei, o construcţie de pe strada Ismail 33/1 cu valoarea de aproape 6 milioane de lei.

De asemenea, statul confiscă din averea lui Filat un teren amplasat pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 65, cu valoarea de peste 15 milioane de lei, trei construcţii de pe aceiaşi adresă, valoarea cărora depăşeşte 62 de milioane de lei, 17 milioane de lei şi, respectiv, 1,175 de milioane.

Instanţa a mai confiscat, pe aceeaşi adresă, şi trei încăperi ce costă peste 337 mii lei, 571 mii lei şi, respectiv, 316 mii lei.

Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat că executorul judecătoresc va transmite averea confiscată Serviciului Fiscal de Stat, care o va scoate ulterior la licitaţie, iar banii vor fi transferaţi la bugetul de stat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0