Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Parlamentul a anunțat data când ar putea fi demis ministrul Sănătății

© Sputnik / Evgheni PanasencoМинистр труда, социальной защиты и семьи Руксанда Главан
Министр труда, социальной защиты и семьи Руксанда Главан - Sputnik Moldova
Abonare
Moțiunea simplă inițiată împotriva ministrului Sănătății Ruxanda Glavan va fi examinată la 2 martie, decizia a fost luată la Biroul permanent al Parlamentului.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Biroul permanent al Parlamentului a decis, vineri, să examineze la 2 martie moțiunea simplă asupra politicii interne în domeniul sănătății realizate de ministrul Sănătății Ruxanda Glavan.

Fracțiunea parlamentară a socialiștilor a înaintat, vineri, în Parlament o moțiune simplă prin care solicită demiterea ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, pentru politicile promovate în domeniul sănătății. Fracțiunea PSRM a invocat drept motiv ultimele majorări ale tarifelor la serviciile medicale.

Toate serviciile medicale pe care le prestează instituțiile medicale din Moldova s-au majorat de câteva ori, potrivit ultimelor modificări operate la Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
O primă demisie cerută în Parlamentul Moldovei

Potrivit unei expertize efectuate de Centrul Național Anticorupție, la o analiză detaliată a modificărilor propuse la Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare se constată o majorare a tarifelor la serviciile medico-sanitare, comparativ cu cele existente, de până la 700%, 900% şi chiar peste 3000%.

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, consideră că aceste scumpiri vor afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătății nu doar al persoanelor care nu au poliță de asigurare medicală, dar și a celor care dispun de ea.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății precizează că noile tarife pentru serviciile medicale nu vor afecta cetățenii Republicii Moldova care dețin poliță de asigurare medicală.

”Aproape 86 la sută din populație va avea acces la serviciile medicale gratuite și tratamente compensate”, susține instituția.

Ministerul Sănătății precizează că restul de 14 la sută din populația țării poate beneficia de servicii medicale gratuite sau compensate, dacă își procură polițe de asigurare medicală. Persoanele care nu își pot procura o astfel de poliță din cauza lipsei veniturilor, trebuie să demonstreze acest lucru, așa cum cere legislația Republicii Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0