Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

O primă demisie cerută în Parlamentul Moldovei

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
În Parlament a fost înregistrată o moțiune simplă prin care se solicită demisia unui ministru din Guvernul condus de Pavel Filip

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Fracțiunea parlamentară a socialiștilor a înaintat în Parlamentul Moldovei o moțiune simplă prin care solicită demiterea ministrului Sănătății, Ruxanda Glavan, pentru politicile promovate în domeniul sănătății.

Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Prima ședință a deputaților moldoveni ar putea începe cu o surpriză

Deputații moldoveni s-au întrunit, vineri, 24 februarie, în prima ședință plenară din sesiunea de primăvară-vară.

Fracțiunea PSRM și-a motivat moțiunea prin ultimele majorări efectuate la tarifele la serviciile medicale.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că textul moțiunii îndeplinește toate condițiile.

”Conform regulamentului, moțiunea va fi examinată în 14 zile lucrătoare de la data depunerii”, a declarat Candu.

Tot la prima ședință a Parlamentului, deputații PLDM și cei din PCRM au solicitat audierea ministrului Sănătății pe aceeași temă. Chestiunea nu a fost susținută de plenul Legislativului. 

Toate serviciile medicale pe care le prestează instituțiile medicale din Moldova s-au majorat de câteva ori, potrivit ultimelor modificări operate la Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare.

Осанка - Sputnik Moldova
În Moldova vor crește prețurile la serviciile medicale de diagnosticare

Potrivit unei expertize efectuată de Centrul Național Anticorupție, la o analiză detaliată a modificărilor propuse la Catalogul tarifelor unice pentru serviciile medico-sanitare se constată o majorare de șapte, de nouă ori a tarifelor la serviciile medico-sanitare, comparativ cu cele existente, iar la unele tarifele vor fi mai mari chiar de 30 de ori.

Avocatul Poporului Mihail Cotorobai consideră că aceste scumpiri vor afecta considerabil realizarea dreptului la ocrotirea sănătății nu doar a persoanelor care nu au poliță de asigurare medicală, dar și a celor care dispun de ea. 

De cealaltă parte, Ministerul Sănătății precizează că noile tarife pentru serviciile medicale nu vor afecta cetățenii Republicii Moldova care dețin poliță de asigurare medicală.

”Aproape 86 la sută din populație va avea acces la serviciile medicale gratuite și tratamente compensate”, susține instituția. 

Ministerul Sănătății precizează că restul de 14 la sută din populația țării poate beneficia de servicii medicale gratuite sau compensate, dacă își procură polițe de asigurare medicală. Persoanele care nu își pot procura o astfel de poliță din cauza lipsei veniturilor, trebuie să demonstreze acest lucru, așa cum cere legislația Republicii Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0