Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Pericol pentru sistemul educațional, ce i-au solicitat profesorii premierului

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Accesați arhiva multimediaПрием документов на обучение в ВУЗы
Прием документов на обучение в ВУЗы - Sputnik Moldova
Abonare
Mediul academic din Moldova își exprimă dezacordul față de modul de implementare forțată și lipsită de transparență a reformelor promovate de Ministerul Educației.

CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Profesorii de la Universitățile de Stat ”Ion Creangă” și a celei din Tiraspol cu sediul la Chișinău s-au adresat către Guvernul Republicii Moldova cu rugămintea de a anula modificările propuse de Ministerul Educației la Nomenclatorul domeniilor de formare profesională prin care a fost exclus domeniul Formarea profesorilor.

Potrivit autorilor adresării, acest proiect, promovat cu grave abateri procedurale, va duce la distrugerea sistemului educațional al țării și va periclita continuarea procesului de formare a cadrelor didactice de înaltă calificare în Moldova.

Profesorii au explicat că, inițial, un grup de lucru a elaborat un proiect al unui nou Nomenclator al domeniilor de formare profesională în care exista și Domeniul general de studiu ”Științe ale educației” și cel de ”Formare a profesorilor”, ulterior însă ”acest document a fost înlocuit inexplicabil de către Ministerul Educației cu altul, fără consultări cu grupul de lucru și mediul academic, unde domeniul ”Formarea profesorilor” nu se mai regăsește”.

Corina Fusu Корина Фусу - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Corina Fusu a fost luată la trei parale de premierul Pavel Filip

”Ministerul Educației, total netransparent și într-un stil impropriu unei instituții publice, fără consultări preliminare cu societatea civilă, mediul universitar, fără a discuta problema respectivă cu profesorii din sistemul de învățământ preuniversitar a transmis Nomenclatorul ”înjghebat” în mare grabă și pe furiș spre avizare”, notează semnatarii scrisorii.

Acesta solicită Guvernului suspendarea aprobării Nomenclatorului domeniilor de formare în învățământul superior, inițierea unor discuții transparente pe marginea documentului și păstrarea domeniului ”Formarea profesorilor”.

Premierul Pavel Filip a dispus suspendarea aprobării proiectului Nomenclatorului domeniilor de formare în învățământul superior și a solicitat Ministerului Educației mai multă transparență în elaborarea documentelor.

Ministrul Educației Corina Fusu a declarat că, prin acest document se dorește sporirea prestigiului cadrelor didactice.

Experții au declarat pentru Sputnik că, sub pretextul îmbunătățirii procesului de instruire, sunt distruse universitățile și anumite direcții științifice.

Săptămâna aceasta, reprezentanții mediului universitar au protestat în fața Guvernului, manifestându-și dezacordul cu noul proiect al Nomenclatorului și solicitând anularea lui.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0