Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova vor crește prețurile la serviciile medicale de diagnosticare

© Sputnik / Сергей Красноухов / Accesați arhiva multimediaОсанка
Осанка - Sputnik Moldova
Abonare
Deprecierea monedei naționale și creditele contractate pentru procurarea utilajul noi au determinat Centrul Republican de Diagnosticare Medicală să se adreseze Ministerului Sănătății cu rugămintea de a revizui tarifele la serviciile medicale.

CHIȘINĂU, 23 nov — Sputnik, Daria Cernega. În 2017, serviciile medicale în Moldova vor fi calculate conform noilor tarife, a declarat pentru Sputnik Moldova Andrei Testemițanu, directorul Centrului Republican de Diagnosticare Medicală.

Funcționarul contează pe o astfel de abordare la încheierea contractelor cu Compania Națională de Asigurări în Medicină. Șeful instituției medicale explică nevoia de a majora prețurile prin dificultățile financiare iscate din cauza deprecierii monedei naționale. La moment, Centrul de Diagnosticare are de achitat două credite importante, în sumă de 61 de milioane de lei fiecare, contractate în scopul reutilării instituției medicale cu utilaj de ultimă generație.

Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Important. Află cine va beneficia de medicamente compensate

"Un astfel de Centru, echipat la fel, nu veți mai găsi, cel puțin în Balcani. Utilajul de ultimă generație oferă posibilitatea unică de efectuare a reconstrucției computerizate. Și noi nu doar că trebuie să răscumpărăm tehnica ce valorează foarte mult, ea mai trebuie și întreținută. Contractul pentru deservirea tehnică post-garanție costă și el bani mulți", a declarat interlocutorul.

Potrivit acestuia, ultima dată tarifele la serviciile medicale au fost revăzute acum câțiva ani, fiind majorate cu aproximativ 8%. Dar asta nu acoperă costul lor real. Testemițanu contează că după aprobarea noilor tarife de către Cabinetul de Miniștri, consultația medicului la la Centrul de Diagnosticare va costa în medie o sută de lei.

"Medicul studiază șase ani la Universitatea de Medicină, după care urmează câțiva ani de rezidențiat. Și după toate acestea, o consultație la medic costă 20 de lei. O adevărată bătaie de joc. Dacă munca medicului este apreciată în acest mod, atunci nu este de mirare că specialiștii preferă să fugă din țara", a subliniat șeful instituției medicale.

Testemițanu a adăugat că tariful pentru efectuarea unei diagnosticări mai costisitoare, chiar dacă se va majora, atunci nesemnificativ.

"De exemplu, coronografia costă acum opt mii de lei. Prețul va rămâne același. Dacă ținem cont de costul computerului — 1,5 milioane de euro și a substanței de contrast utilizate — nu este mult", a subliniat directorul Centrului de Diagnosticare din Moldova.

După cum a constatat anterior Ministerul Sănătății, la moment, în catalogul național sunt incluse aproximativ patru mii și jumătate de servicii medicale oferite de policlinicile și spitalele din țară. Odată cu majorarea tarifelor, lista va fi suplimentată cu încă o mie și jumătate de noi servicii.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0