CHIȘINĂU, 24 feb – Sputnik. Centrul Național Anticorupție (CNA) a deschis două dosare penale pe numele liberal-democratului Vitalie Colun pentru depășirea atribuțiilor de serviciu în perioada în care a fost primar în orașul Orhei, în anii 2011-2015.
Colun este acuzat că și-a depășit atribuțiile de serviciu în cazul unui proiect care prevedea edificarea unui complex european de auto-motocros la Orhei, care însă nu a fost finalizat. Aproape două milioane de lei au fost îngropate din start în proiectarea complexului: 1,2 milioane de lei din bugetul național și peste 600 de mii de lei din cel raional, după care proiectul s-a împotmolit, pentru că nu s-au dat bani și pentru construcție, potrivit anticorupție.md.
Curtea de Conturi a constatat că proiectarea s-a făcut în lipsa unui studiu de fezabilitate, iar grupul pe achiziții a respins firma care a propus cel mai mic preț, fiind încălcat criteriul de selectare.
Centrul Național Anticorupție a deschis dosar penal pe numele ex-primarului Vitalie Colun, pentru că acesta și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu. Fostul edil a respins însă acuzațiile.
Vitalie Colun mai este cercetat într-un alt dosar penal, pornit la fel pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Potrivit ofițerilor CNA, este vorba de mai multe plăți efectuate pentru materiale necesare la construcția drumurilor, dar care nu au fost de fapt livrate.
Doltanat-Service SRL, firma care ar fi primit banii pentru achiziționarea materialelor, a câștigat licitația în decembrie 2014. Conform contractului, antreprenorul urma să livreze materiale pentru construcţia drumurilor în sumă de aproape 1,5 milioane de lei, însă Primăria Orhei a recepţionat pietriş cu peste 6,6 mii de tone mai puţin decât cantitatea contractată, alte peste 610 mii de lei fiind achitate fără temei.
Totodată, ancheta CNA a scos la iveală că „persoanele responsabile, desemnate de primarul Vitalie Colun, au semnat facturi fiscale eliberate de Doltanat-Service SRL inclusiv pentru materialele care de fapt n-au fost livrate de firma respectivă. Astfel, fostul edil de la Orhei a semnat ordine de plată şi a transferat mijloace băneşti pentru materiale care de fapt nu au fost livrate de către Doltanat-Service SRL şi respectiv recepţionate de Primăria or. Orhei”.
Ulterior, potrivit site-ului Agenției de Achiziții Publice, pe 3 decembrie 2015, printr-un acord adițional de micșorare, firma SRL Doltanat-Service a întors Primăriei Orhei 917 mii de lei. Colun a refuzat să facă declarații pe marginea acestui dosar.
Administrația lui Colun a mai lăsat moștenire actualei Primării din Orhei un alt contact ”cu barbă”, în valoare de 18 milioane de lei, care prevedea reabilitarea a două străzi din Orhei. La mai bine de doi ani și jumătate de la semnarea contractului, cele două străzi din Orhei așa și nu au fost reabilitate.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>