Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum ”s-a ajutat” și cum și-a ”ajutat” rudele și prietenii fostul primar de Orhei

© anticorupție.mdVitalie Colun, fostul primar al orașului Orhei
Vitalie Colun, fostul primar al orașului Orhei - Sputnik Moldova
Abonare
Portalul antocorupție.md a publicat miercuri o investigație amplă despre afacerile, proprietățile și interesele fostului primar de Orhei, Vitalie Colun.

CHIȘINĂU, 27 iul – Sputnik. Anticorupție.md subliniază că fostul primar de Orhei, Vitalie Colun, a adunat în perioada mandatului său de ales local mai multe apartamente și încăperi. O parte au fost înregistrate pe numele unor persoane foarte apropiate. De asemenea acesta a dezvoltat o serie de afaceri, ”și-a ”ajutat” prietenii și rudele, motiv pentru care a fost implicat în mai multe situații de conflict de interese”.

Dorin Chirtoacă Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chirtoacă a știut ce făcea viceprimarul arestat pentru corupție: de ce a tăcut

După ce a pierdut funcția de primar Colun a rămas totuși ales local, devenind consilier orășenesc din partea PLDM. Dar tot atunci dânsul a ocupat funcția de director al Inspectoratului Fiscal de stat din Orhei. Funcția respectivă este incompatibilă cu cea de ales local, însă Colun a continuat să cumuleze nestingherit cele două funcții timp de un an. Abia când totul a devenit peste măsură de vizibil el a plecat de la conducerea fiscului raional. Cazul respectiva a ajuns în atenția CNI.

Eroul acestei investigații a atras atenția celor de la anticorupție.md inclusiv prin faptul că ”după eliberarea din funcția de șef al Inspectoratului Fiscal Orhei, Vitalie Colun și-a reluat activitatea în afaceri. Recent, pe o rețea de socializare, acesta a plasat o fotografie în care își promovează serviciile, asigurând, între altele, că poate „soluționa problemele cu autoritățile”, inclusiv cu Primăria și Inspectoratul Fiscal, unde a activat anterior și că poate „ajuta la primirea actelor permisive — urbanism, construcții, autorizații de funcționare etc.”. 

”L-am contactat pe Vitalie Colun sub pretextul că am avea nevoie de ajutor pentru a obține o autorizație de construcție. „Intrați la noi și noi o să vă ajutăm să primiți autorizație”, ne-a asigurat, laconic, fostul edil”, notează sursa citată.

Potrivit portalului anticorupție.md, pe lângă afacerile și averile declarate, Colun ascunde o parte a activităților sale de business, dar și o parte din avere.

În investigație sunt prezentate conflictele sale de interese, concluziile unui raport al Curții de Conturi, sunt prezentate date despre Loturi de teren vândute sau atribuite prietenilor, colegilor și membrilor de partid.

Fluxul de știri
0