Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Protest la Chișinău: oamenii au cerut demisia ministrului Sănătății

© Sputnik / Miroslav RotariMinisterul Sănătății
Ministerul Sănătății - Sputnik Moldova
Abonare
Joi, în fața sediului Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, a avut loc un protest împotriva majorării tarifelor pentru serviciile medicale

CHIȘINĂU, 23 feb — Sputnik. Protestatarii s-au adunat joi, în fața clădirii Ministerului Sănătății al Republicii Moldova, cerând demisia ministrului de resort, Ruxanda Glavan. Oamenii sunt nemulțumiți de majorarea tarifelor la serviciile medicale.

„Nu avem mari speranțe. Înțelegem că autoritățile au semnat un acord cu FMI prin care Moldovei i s-au impus condiții ce prevăd majorarea tarifelor. Mâine vom cere în Parlament demisia ministrului Sănătății", a spus deputatul socialist Vlad Bătrâncea.

Începând cu luna februarie, în Moldova prețurile la toate serviciile medicale cresc, cel puțin, de două ori, iar la unele servicii chiar de treizeci de ori.

Тонометр - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Expert: guvernul trebuie să mediteze asupra investițiilor în sănătatea oamenilor

Vor crește taxele în deosebi pentru procedurile medicale și consultația medicului. Pentru o zi de internare în spital pacienții vor achita 209 lei, în loc de 144, cât era până în prezent. O zi de aflare în secția de cardiologie va costa 345 de lei, față de 218 lei anterior. Aceeași sumă  (345 de lei) pacienții vor scoate din buzunar pentru o zi și o noapte petrecute în secția de chirurgie, iar pentru secția de cardiochirurgie prețul va fi de 446 de lei, în loc de 299 de lei. Pentru 24 de ore de aflare în secția de reanimare va fi nevoie de 1000 de lei, și nu de 533 de lei, cât era până acum.

Nici taxa pentru intervenții chirurgicale nu „stă pe loc". O intervenție chirurgicală în caz de anevrism va costa 4,6 mii de lei; pentru amigdalotomie — 1007 lei; pentru înlăturarea unei tumori maligne — circa 2000 de lei. Investigațiile de performanță vor costa câteva mii de lei.

Anterior ombudsmanul Mihail Cotorobai a reacționat la scumpirea serviciilor medicale în Moldova. Apărătorul drepturilor omului inițiază o investigație în acest context pentru a stabili cauzele care au dus la adoptarea deciziei de a majora tarifele. Cotorobai consideră că scumpirea va influența substanțial asupra dreptului la ocrotirea sănătății nu doar a persoanelor care nu posedă poliță de asigurare obligatorie medicală, ci și a cetățenilor care dispun de această asigurare.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0