Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Preşedintele CEC despre temeiul de anulare a alegerilor prezidenţiale în Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariРуссу Алина председателя Центральной избирательной комиссии ЦИК
Руссу Алина председателя Центральной избирательной комиссии ЦИК - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a dat miercuri un răspuns la întrebarea dacă există sau nu temei ca alegerile prezidenţiale din Moldova să fie declarate nule.

CHIŞINĂU, 16 noi – Sputnik. Autoritatea competentă care confirmă sau infirmă legalitatea alegerilor în Republica Moldova este Curtea Constituţională, a precizat miercuri preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu.

„Dacă există sau nu temei de anulare a alegerilor prezidenţiale în Moldova trebuie să dea răspuns Curtea Constituţională”, a declarat Russu.

Preşedintele CEC a precizat că toate contestaţiile care vizează încălcările în ziua votării se depun Biroul electoral, care ia decizii vizavi de aceste încălcări, inclusiv cu implicarea instituţiilor competente.

„Noi vom încheia activitatea de totalizare, vom dezbate hotărârea cu privire la aprobarea procesului verbal, după care vom transmite toate documentele către Curtea Constituţională”, a spus Russu.

Руссу Алина председателя Центральной избирательной комиссии - Sputnik Moldova
Republica Moldova
CEC explică de ce se modifică rezultatele alegerilor

Preşedintele CEC a declarat că rezultatele finale ale turului II al alegerilor prezidenţiale vor fi anunţate atunci când vor veni la Comisie toate procesele verbale în original de la secţiile de votare din afara ţării.

Potrivit legislaţiei, CEC are la dispoziţie 5 zile pentru a întocmi procesul verbal de totalizare a rezultatelor alegerilor şi în termen de 3 zile să le transmită Curţii Constituţionale, care în 10 zile decide asupra validării rezultatelor.

Curtea Constituţională a precizat la începutul acestei săptămâni că toate contestaţiile privind încălcările electorale urmează a fi soluţionate exclusiv de către instanţele de judecată, acestea nefiind de competenţa Curţii Constituţionale. La rândul său, Curtea se va putea pronunţa asupra confirmării rezultatelor alegerilor doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanţele de drept comun.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0