Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În capitala Moldovei ar putea crește tarifele la deservirea blocurilor

© Sputnik / Rodion ProcaApartamente
Apartamente - Sputnik Moldova
Abonare
În ultimii doi ani, circa 20 de milioane de lei din bugetul municipal au fost alocați pentru întreținerea fondului locativ. Mijloacele au fost direcționate pentru expertizarea clădirilor avariate, proiectarea și efectuarea lucrărilor de reabilitare a acestora.

CHIȘINĂU, 23 iun — Sputnik. Locuitorii capitalei RM trebuie să se aștepte la o creștere a cheltuielilor pentru întreținerea blocurilor de locuit, a declarat pentru Sputnik șeful Direcției administrarea fondului locativ a primăriei Chișinău, Ghenadie Dubița.

Potrivit funcționarului, acest lucru se va produce după intrarea în vigoare a noii legi cu privire la condominiu, proiectul căreia a fost propus spre dezbatere publică de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

„Actualul tarif pentru deservirea blocului locativ constituie doar un leu pentru un metru pătrat al fiecărui apartament. Însă, din punct de vedere economic, tariful trebuie să fie de 3 — 5 lei. În asemenea situație, autoritățile compensează parțial diferența necesară, însă oricum nu sunt destule mijloace. Insuficiența acestora duce la degradarea fondului locativ", a explicat Dubița.

дом - Sputnik Moldova
Societate
În RM, proprietarii de apartamente din blocurile locative vor putea fi amendați

El a precizat că la momentul de față circa jumătate din blocurile locative cu multe etaje din Chișinău sunt întreținute din contul primăriei. În ultimii doi ani, în acest scop a fost alocată din bugetul municipal suma de aproximativ 20 de milioane de lei. Dubița a menționat că aceste mijloace au fost repartizate pentru expertizarea clădirilor avariate, proiectarea lucrărilor de reabilitarea a acestora, procurarea materialelor pentru reparația acoperișurilor în cazurile extreme.

Șeful Direcției administrarea fondului locativ a primăriei Chișinău afirmă că, după adoptarea legii condominiului în noua redacție, autoritățile locale vor ajuta la reabilitarea clădirilor doar în cazuri extreme, cum a fost, de exemplu, incendiul devastator care s-a produs în 2014 la mansarda unui bloc locativ de pe strada Independenței.

Dubița a specificat că, odată cu implementarea noii legi a condominiului, vor fi întocmite fișele tehnice ale clădirilor: fiecare bloc va fi supus expertizei tehnice, după care va deveni clar care este volumul necesar de investiții pentru repararea acestuia.

Anterior Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a lansat în dezbatere publică noua redacție a legii condominiului. Conform documentului, toate blocurile locative vor primi în mod automat statutul de condominiu. Responsabilitatea pentru întreținerea clădirilor va fi pusă pe seama locatarilor care trebuie să creeze un fond pentru întreținerea și reconstruirea caselor.

Fluxul de știri
0