Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv: mesajul preotului din satul Copceac pentru conducătorii țării

© Sputnik / Miroslav RotariPărintele Vitalie Vizirinschi
Părintele Vitalie Vizirinschi - Sputnik Moldova
Abonare
Părintele Vitalie Zelinschi din satul Copceac consideră că ieșirea din criză a societății noastre poate fi realizată doar prin revenirea la credință, iar cei care se împotrivesc studierii religiei în școală ori nu s-au lămurit în această privință până la capăt, ori conștient doresc pieirea neamului nostru

CHIȘINĂU, 20 feb — Sputnik. Biserica "Nașterea Domnului" din satul Copceac din UTA Găgăuzia, aflată în construcție, a primit în dar mai multe obiecte de cult. Acestea au fost oferite de autoritățile Federației Ruse, prin intermediul Ambasadei acestei țări în Republica Moldova. După încheierea Sfintei Liturghii, obiectele de cult au fost sfințite de către părintele paroh Vitalie Zelinschi. Cu această ocazie, părintele Vitalie a oferit un scurt interviu pentru Sputnik Moldova.

Calendar Creștin Ortodox pe anul 2017 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2017

Reporter: Părinte, cum a început această lucrare? Când au demarat lucrările de construcție a bisericii din satul Copceac?

Părintele Vitalie: Totul a început în anul 2009. Au trecut opt ani și biserica deja este acoperită, iar pereții sunt îmbrăcați în piatră decorativă. În anul care vine, cu ajutorul Domnului, trebuie să punem ferestrele și să finisăm tencuiala pereților din interior.

© Sputnik / Miroslav RotariBiserica ”Nașterea Domnului” din satul Copceac
Biserica ”Nașterea Domnului” din satul Copceac - Sputnik Moldova
Biserica ”Nașterea Domnului” din satul Copceac

Reporter: Este o biserică mare și frumoasă, cine sunt cei care au jertfit banii pentru zidirea sfântului lăcaș?

Părintele Vitalie: Vreau să vă mărturisesc că 99 la sută dintre banii adunați aparțin locuitorilor din satul Copceac. Am adoptat de comun acord o decizie ca fiecare locuitor al satului să contribuie lunar cu o anumită sumă de bani, fiecare după putință. Datorită acestul lucru, am reușit să începem, să construim și iată, cu ajutorul Domnului, să finalizăm lucrările de construcție a sfântului lăcaș.

Reporter: Solidaritatea locuitorilor din Copceac este un model bun de urmat pentru toate parohiile din țară. Părinte, ați primit în dar mai multe obiecte de cult pentru biserica aflată în construcție, care este însemnătatea acestui eveniment pentru comunitatea din Copceac și ce probleme au fost soluționate?

Părintele Vitalie: Este un mare ajutor pentru că astfel biserica își va deschide mai devreme ușile pentru creștini. Pentru ca să fie săvârșită Sfânta Liturghie, era nevoie să procurăm mai întâi toate aceste obiecte de cult, care costă destul de mult. Din acest motiv, darurile oferite astăzi sunt de o mare însemnătate pentru noi.

Reporter: Obiectele de cult donate sunt pentru noua biserică? Ce hram o să poarte?

Părintele Vitalie: Da, toate obiectele de cult sunt pentru biserica aflată în construcție. Și practic acum avem toate cele necesare pentru săvârșirea Sfintei Liturghii. Biserica de vară va purta hramul Nașterii Domnului, iar cea de iarnă, în cinstea Sfântului și marelui Mucenic Dmitrii.

© Sputnik / Miroslav RotariObiectele de cult donate sunt pentru noua biserică
Obiectele de cult donate sunt pentru noua biserică - Sputnik Moldova
Obiectele de cult donate sunt pentru noua biserică

Reporter: Părinte Vitalie, societatea noastră este tot mai dezbinată. Ce mesaj ați dori să transmiteți creștinilor, indiferent că sunt români, ruși, găgăuzi, bulgari sau ucraineni?

Păritnele Vitalie: În primul rând, suntem creștini și asta este ceea ce ne unește pe toți. Credința este cel mai important factor unificator. Chipul Domnului trebuie să fie prezent în tot ceea ce facem. Noi nu putem să fim divizați în anumite clase sociale sau alte categorii sociale. Fiecare dintre noi ne naștem cu o misiune. Exemplul din satul Copceac, care m-a uimit și pe mine, demonstrează că oamenii, dacă identifică un scop comun, își pot consolida eforturile și să miște munții. Sunt "munții" pe care i-am moștenit de pe timpurile ateismului, când se luau decizii în locul  nostru și trebuia să ne lăsăm duși de valul unor programe impuse. Acum trăim nițel alte timpuri și probabil că vom depăși criza socială, politică și economică în care ne-am pomenit, atunci când fiecare dintre noi își va pune întrebarea ce poate să facă și să nu așteptăm ca cineva să ne dea, să ne aducă. Dacă biserica a fost ridicată cu ajutorul "bănuțului văduvei", dacă să folosim termeni din Evanghelie, înseamnă că acest lucru este posibil de realizat în fiecare sat. Vă asigur, nu poate să existe vreo problemă pe care să o punem exclusiv pe seama unor conducători sau politicieni, nu. Mai întâi de toate, este vorba de lenea socială. Trebuie să acționăm. Astăzi putem să curățim o stradă, mâine putem să ajutăm un om sărman, putem cu efort comun să edificăm ceva care să servească binelui comun, nouă și copiilor noștri.

Reporter: Cu ce problemele se mai confruntă parohia voastră și care sunt lucrurile de care v-ați bucura?

Gala Tineretului Ortodox - 2017 - Sputnik Moldova
Gala Tineretului Ortodox - 2017

Părintele Vitalie: M-aș bucura dacă pe lângă biserică am putea să extindem și școala noastră parohială, deoarece nu punem accentul pe lucrurile materiale. Vreau să spun că zidirea Biserici a demarat concomitent cu construcția școlii parohiale, care a fost finisată timp de un an. Și asta este o mare realizare. Oricât de frumoasă ar fi o biserică, nu valorează nimic dacă în ea nu sunt oameni. Astfel, trebuie să educăm tânăra generație. Trebuie să ținem minte care este sensul profund al cuvântului Biserică. Biserica este trupul lui Hristos și fiecare dintre noi reprezintă mădularele Lui.

Reporter: Părinte, dar ce părere aveți față de introducerea Religiei în școală ca disciplină obligatorie?

Părintele Vitalie: Pozitiv. Cred că trebuie să ne amintim de acele timpuri când Statul își creștea ostașii, învățătorii și patrioții săi, care se făcea cu aportul considerabil al Bisericii. Cred că această experiență de secole și-a demonstrat eficacitatea și a adus roade bogate pentru societate, pe când experiența pe care unii încearcă să ne-o impună, ca să folosim termeni mai puțin duri, este destul de recentă și multe țări degradează anume din această cauză. Credința este temelia. Credința servește drept temelie pentru toate popoarele care locuiesc aici. Oamenii se hrănesc nu doar cu pâine. Iar dacă astăzi putem vorbi de cultura alimentației, unde există un întreg program gastronomic, atunci de ce ar trebui să credem că o cultură a inimii are o importanță mai mică? Adesea întrebam persoanele care se pomeneau în situații de criză în cadrul familiilor, ce disciplină studiată la școală va ajutat să soluționați problema dumneavoastră, să vă iertați vecinul sau soțul/soția. Deci cea mai importantă disciplină care te ajută să depășești supărările, greutățile vieții și să devii o persoană integră te poate ajuta doar Credința și, desigur, că nu putem vorbi de impunerea unui program unic, însă această experiență ar putea să ne ajute în multe situații. Cred că cei care se împotrivesc ori nu s-au lămurit în această privință până la capăt sau conștient doresc neamului nostru pieirea. Poporul rezistă datorită credinței.

© Sputnik / Miroslav RotariPărintele Vitalie Zelinschi
Părintele Vitalie Zelinschi - Sputnik Moldova
Părintele Vitalie Zelinschi

Reporter: Ce ați putea să le doriți celor care se află la cârma țării?

Părintele Vitalie: În primul rând, Credință, care, din păcate, o observ tot mai puțină în ultima vreme. Atunci când omul va trăi având credință în Dumnezeu, când va veni în fiecare Duminică la biserică și va sta față în față cu Dumnezeu, când va fi ghidat nu doar de anumite lozinci, programe și instrucțiuni, dar de ceea ce îi dictează Dumnezeu inimii, atunci cred că multe lucruri se pot schimba. Din acest motiv, ieșirea din criză se află în fiecare din noi. Nu vreau să vorbesc de un conducător concret, pentru că un conducător este și directorul de școală, șeful unei întreprinderi. Și dacă ești un conducător de care depinde soarta mai multor oameni: teme-te de Dumnezeu! Și devenind un model să fii o sursă de inspirație pentru oamenii care te înconjoară. În lumea de astăzi ducem lipsă de modele demne de urmat. Soarele luminează, dar există și stelele. Dumnezeu este lumină, soarele dreptății care luminează, dar fiecare om poate să devină precum acele steluțe care luminează și această lumină trebuie descoperită și înmulțită.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0