Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Proiect ”cu barbă” în Parlament care vizează majoritatea cetățenilor din Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент
Парламент - Sputnik Moldova
Abonare
Un proiect care se discută mai mulți ani pe holurile Parlamentului a fost întors autorilor spre definitivare de Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie a remis spre definitivare Ministerului Muncii Portecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) proiectul de lege cu privire la exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Deputații din comisie au declarat că proiectul nu este perfect, deoarece nu garantează nici un beneficiu pentru zilieri. Parlamentarii au mai atenționat ministerul despre faptul că documentul este un copy paste al unui proiect similar din România, iar în multe cazuri terminologia folosită în România nu este acceptată și în Moldova. 

”Într-adevăr, noi ne-am consultat mult cu colegii din România”, a declarat în fața deputaților viceministrul de resort, Raisa Scai. 

Scai a explicat necesitatea acestui document prin faptul că în Moldova în jur de 30 la sută din populația ocupată sau 300 de mii de persoane lucrează neoficial, dintre acestea 70 la sută sunt angajați în agricultură.

Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un nou impozit pentru moldoveni, cei mai vizaţi sunt oamenii de la sate

Deputații din comisie au declarat că acest document este unul ”cu barbă” în Parlament și au propus autorilor proiectului să analizeze toate propunerile prezentate în cadrul comisiei la definitivarea documentului. 

Aceiași poziție au avut-o și reprezentanții sindicatelor, care au menționat că documentul nu oferă zilierilor nici garanții sociale, dar nici garanții medicale. Totodată, aceștia au menționat că inițiativa, în varianta actuală, nu garantează majorarea veniturilor la buget, ci invers. 

În opinia Ministerului Muncii Portecţiei Sociale şi Familiei, această iniţiativă vine să diminueze fenomenul de ocupare informală a forţei de muncă.  Potrivit proiectului, durata zilnică de executare a activităţii unui ziler nu poate depăşi 8 ore: 5 ore – pentru persoanele în vârstă de la 15 la 16 ani şi 7 ore – pentru persoanele de la 16 la 18 ani. Timpul de muncă al zilierului nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână.  

De asemenea, se prevede ca durata activităţii executate de un lucrător zilier pentru acelaşi beneficiar să nu depăşească 90 de zile într-un an calendaristic.  

Se propune ca plata pentru activitatea zilierului să fie efectuată de către beneficiar la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi ziler. Conform proiectului se prevede că nivelul remunerării pe unitate de timp să nu fie mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real pe o oră, stabilit de către Guvern, care în prezent este de aproape 13 lei. 

Potrivit proiectului, plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de ziler se va efectua de către beneficiar. În schimb, din veniturile obţinute de către ziler nu se reţin contribuţii de asigurări sociale de stat şi nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.  

De asemenea, beneficiarul va fi obligat să menţină Registrul de evidenţă a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activităţii acestora. Beneficiarul de munca zilierului este obligat să transmită extrasul din acest registru Inspectoratului teritorial de muncă, inclusiv pe suport electronic. În Moldova, munca zilierului este folosită în special la sate, unde sunt concentraţi majoritatea agricultorilor. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>


Fluxul de știri
0