Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un nou impozit pentru moldoveni, cei mai vizaţi sunt oamenii de la sate

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 50 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit unui proiect de lege semnat de Guvern, persoana care angajează zilieri va trebui să achite în bugetul de stat impozitul pe venit din suma pe care o achită zilierului.

CHIŞINĂU, 29 oct – Sputnik. Ministerul Muncii Portecţiei Sociale şi Familiei (MMPSF) a înregistrat în Parlament un proiect de lege cu privire la exercitarea unor activităţi necalificate cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova se introduce un impozit suplimentar

În opinia autorilor, această iniţiativă vine să diminueze fenomenul de ocupare informală a forţei de muncă. 

Potrivit proiectului, durata zilnică de executare a activităţii unui ziler nu poate depăşi 8 ore: 5 ore – pentru persoanele în vârstă de la 15 la 16 ani şi 7 ore – pentru persoanele de la 16 la 18 ani. Timpul de muncă al zilierului nu poate depăşi 40 de ore pe săptămână. 

De asemenea, se prevede ca durata activităţii executate de un lucrător zilier pentru acelaşi beneficiar să nu depăşească 90 de zile într-un an calendaristic. 

Se propune ca plata pentru activitatea zilierului să fie efectuată de către beneficiar la sfârşitul fiecărei zile de muncă, conform înţelegerii dintre beneficiar şi ziler. Conform proiectului se prevede că nivelul remunerării pe unitate de timp să nu fie mai mic decât cuantumul minim garantat al salariului din sectorul real pe o oră, stabilit de către Guvern, care în prezent este de aproape 13 lei.

Potrivit proiectului, plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de ziler se va efectua de către beneficiar. În schimb, din veniturile obţinute de către ziler nu se reţin contribuţii de asigurări sociale de stat şi nu se calculează primele de asigurare obligatorie de asistenţă medicală. 

De asemenea, beneficiarul va fi obligat să menţină Registrul de evidenţă a zilierilor, în care să înregistreze toate persoanele înainte de începerea activităţii acestora. Beneficiarul de munca zilierului este obligat să transmită extrasul din acest registru Inspectoratului teritorial de muncă, inclusiv pe suport electronic. 

În Moldova, munca zilierului este folosită în special la sate, unde sunt concentraţi majoritatea agricultorilor. 

Fluxul de știri
0