Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Întreg Chișinăul va rămâne pe mult timp fără apă potabilă

© Sputnik / Rodion ProcaМолдавский грэс
Молдавский грэс - Sputnik Moldova
Abonare
Locuitorii capitalei Republicii Moldova riscă să rămână o perioadă îndelungată fără apă potabilă. La Guvern a fost creat un grup de lucru

CHIȘINĂU, 19 feb – Sputnik. Intenția Ucrainei de a construi 6 hidrocentrale pe fluviul Nistru va scădea considerabil nivelul apei, fapt ce va face dificilă asigurarea cu apă potabilă a municipiului Chişinău, avertizează întreprinderea Apă-Canal Chișinău. 

”Acest proces ar putea afecta şi calitatea apei livrate locuitorilor urbei”, constată instituția. 

Un alt aspect extrem de periculos este şi faptul, că apa la aceste hidrocentrale va fi tratată termic, respectiv, temperatura apei care ajunge în aval de la Novodnestrovsk ar putea fi tehnică şi nu potabilă.

În scopul soluţionării problemei atestate, specialiştii SA,,Apă-Canal Chişinău” au elaborat un plan de acţiuni. Astfel, furnizorul de apă propune un şir de măsuri cum ar fi construirea mai multor baraje pe Nistru, forarea fântânilor cu izvor local, precum şi identificarea altor surse alternative de apă. De asemenea, la necesitate, se vor majora rezervele de apa din cele 42 de rezervoare de apă din dotare, fiind extinsă extragerea unui volum mai mare de apă din fântânile arteziene.

Punctul de trecere a frontierei de tip debarcader „Soroca-Țekinovca” - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alertă în Moldova: vezi ce vrea să facă Ucraina cu râul Nistru

Prim-ministrul Pavel Filip a dispus crearea unui grup interministerial de lucru care va elabora un Plan concret de acţiuni privind depășirea situației create. Executivul a fost sesizat de mai multe organizații neguvernamentale şi de comunitatea ştiinţifică privind impactul negativ al Complexului Hidroenergetic Novodnestrovsc, care prezintă un pericol pentru biodiversitatea și resursele acvatice ale râului Nistru. Urmare a activităţii complexului, au fost diminuate capacităţile de auto-purificare a apei din cauza deteriorării regimului termal, a scăzut volumul rezervorului de acumulare de la Dubăsari şi s-a micşorat potențialul de recreere a zonelor aferente.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>


Fluxul de știri
0