CHIȘINĂU, 10 ian – Sputnik. Procurorii, dar și avocații au contestat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) din Chișinău decizia Curții de Apel în dosarul ex-premierului moldovean Vladimir Filat acuzat de corupere pasivă și trafic de influență.
În 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.
Procurorul șef Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Sputnik că organul de urmărire penală a contestat, la 4 ianuarie, la CSJ decizia Curții de Apel.
”Nu suntem de acord cu decizia Curții de Apel. Deja am depus sesizarea la CSJ”, a declarat Morari.
Marți, și avocatul lui Filat, Igor Popa, a anunțat că a depus contestația la CSJ. Recursul a fost înregistrat la data de 6 ianuarie.
Procurorii cer pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații solicită achitarea integrală a fostului deputat.
Potrivit legii, CSJ are la dispoziţie trei luni să se pronunţe asupra admisibilităţii recursului depus din numele lui Filat.
Ex-premierul se află acum în arest în Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Imediat ce va fi pronunțată decizia CSJ, acesta ar putea fi transferat la Penitenciarul nr.2 din Lipcani, care se află în nordul Republicii Moldova, la hotar cu România.
În sectorul de tip închis, unde urmează să ajungă Vladimir Filat, se stă doar în celule. Condamnatul are voie să iasă din cameră pe teritoriu doar două din 24 de ore pe zi. Ex-premierul este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.
Procurorul șef Anticorupție, Viorel Morari, a declarat anterior pentru Sputnik că pe numele ex-premierului Vladimir Filat mai există și alte capete de acuzare. Viorel Morari a precizat că aceste învinuiri, care îi vor fi aduse lui Filat, fac parte din marele dosar al fraudelor bancare.
Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>