Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ai fost înșelat la casa de schimb valutar: vezi ce trebuie să faci

© Sputnik / Rodion PROCASchimb valutar
Schimb valutar - Sputnik Moldova
Abonare
Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Ion Sturzu, susține că cetățenii au mai multe pârghii pentru a sesiza încălcările comise de casele de schimb valutar
CHIȘINĂU, 18 feb – Sputnik. Viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Ion Sturzu, a explicat într-un interviu pentru Sputnik-Moldova care sunt primii pași pe care trebuie să-i întreprindă cetățenii, atunci când au fost înșelați la casele de schimb valutar (CSV). 

Potrivit viceguvernatorului, imediat ce au fost înșelați la CSV sau în cazul în care casierul refuză să elibereze chitanța, cetățenii trebuie să se adreseze la BNM. 

”Cetățenii sunt încurajați să sesizeze imediat BNM în caz că identifică vreo încălcare sau abuz din partea CSV. Datele de contact ale BNM sunt afișate în mod obligatoriu la ghișee sau pot fi găsite pe pagina-web a BNM”, a declarat Sturzu.

Dacă în cadrul controalelor se constată că CSV nu utilizează mașina de casă și control, dat fiind că acest tip de încălcare cade sub incidența prevederilor legislației fiscale, BNM sesizează Ministerul Finanțelor, care urmează să aplice măsurile corespunzătoare conform competențelor atribuite de legislația în vigoare.
вице-президент Национального банка Ион Стурзу - Sputnik Moldova
În ce să investim economiile și dacă putem avea încredere în băncile din Moldova

BNM efectuează controale pe teren la casele de schimb valutar (CSV) conform planurilor lunare, în baza petițiilor parvenite pe adresa BNM, a sesizărilor de la organele de stat, precum și ca urmare a autosesizării în baza informației apărute în presă. 

Numai în urma controalelor efectuate la CSV pe parcursul anului trecut, BNM a aplicat 97 de sancțiuni, dintre care 3 retrageri ale licenței de activitate, 29 suspendări de activitate, 5 amenzi și 60 avertismente. 

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0