CHIȘINĂU, 22 ian – Sputnik. La 27 iunie 2016, ex-premierul Vladimir Filat a fost condamnat de prima instanţă la 9 ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Curtea de Apel a menţinut, la 11 noiembrie, în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.
Procurorul șef Anticorupție, Viorel Morari, a declarat pentru Sputnik că organul de urmărire penală a contestat, la 4 ianuarie, la CSJ decizia Curții de Apel.
”Nu suntem de acord cu decizia Curții de Apel. Deja am depus sesizarea la CSJ”, a declarat Morari.
Și avocatul lui Filat, Igor Popa, a anunțat că a depus contestația la CSJ. Recursul a fost înregistrat la data de 6 ianuarie.
Procurorii cer pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații solicită achitarea integrală a fostului deputat. Potrivit legii, CSJ are la dispoziţie trei luni să se pronunţe asupra admisibilităţii recursului depus din numele lui Filat.
Departamentul Instituţiilor Penitenciare urma la finele anului trecut să inițieze procedura de transferare a ex-premierului Vladimir Filat de la Penitenciarul nr.13 din Chişinău la Penitenciarul nr.2 din Lipcani. Avocații fostului deputat au solicitat însă ca acest transfer să fie oprit până la pronunțarea sentinței la CSJ.
”Vladimir Filat este deținut acum în Penitenciarul 13 din Chișinău”, a declarat pentru Sputnik purtătorul de cuvânt al DIP, Ana Botez.
După pronunțarea sentinței definitive și irevocabile și dacă va fi menținută în vigoare pedeapsa cu închisoarea, Departamentul Instituţiilor Penitenciare va avea la dispoziţie 15 zile, potrivit legislaţiei în vigoare, ca să efectueze transferul lui Vladimir Filat la Penitenciarul din Lipcani.
Penitenciarul nr.2 din Lipcani se află în nordul Republicii Moldova, la hotar cu România. Este un penitenciar în care funcţionează un sector de tip închis şi unul de tip semiînchis, pentru deţinerea condamnaţilor de gen masculin care, în virtutea funcţiilor ocupate anterior, pot fi ameninţaţi cu răzbunarea.
În sectorul de tip închis, unde urmează să ajungă Vladimir Filat, se stă doar în celule. Condamnatul are voie să iasă din cameră pe teritoriu doar 2 ore în cele 24 de ore.
Procurorul șef anticorupție, Viorel Morari, a declarat anterior pentru Sputnik că pe numele ex-premierului Vladimir Filat mai există și alte capete de acuzare. Viorel Morari a precizat că aceste învinuiri, care îi vor fi aduse lui Filat, fac parte din marele dosar al fraudelor bancare.
Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat. Ex-premierul este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>