"Zona euro nu funcționează” - colapsul ar putea fi inevitabil

© RIA Novosti / Larisa SaenkoАлан Гринспен во время выступления в "Совете по международным отношениям"
Алан Гринспен во время выступления в Совете по международным отношениям - Sputnik Moldova
Abonare
Experții consideră că renunțarea la etalonul aur este cauza principală care a provocat crizele economice din țările aflate în zona euro.

CHIȘINĂU, 17 feb — Sputnik. Inegalitatea a dus la o divizare între nordul şi sudul continentului, ceea ce înseamnă că diviziunea între țările bogate și cele sărace ale UE este prea mare, comunică sputniknews.ro, citând RT.

Alan Greenspan, fost preşedinte al Rezervei Federale, precizează că Germania finanțează în mod constant deficitele ţărilor din sud și că această stare de lucruri nu poate să mai continue.

"Banca Centrală Europeană (BCE) are probleme mai mari decât Rezerva Federală. Activele BCE sunt mai mari decât oricând altădată, au crescut constant de când Mario Draghi a spus că ar face orice pentru a păstra moneda euro. Am îngrijorări serioase cu privire la viitorul monedei euro. Zona euro nu funcționează", a spus Greenspan.

Greenspan, care a guvernat RF între 1987 şi 2006, a criticat constant zona euro. El a spus întotdeauna că zona euro e sortită eșecului deoarece sunt subestimate culturile diferite din blocul comunitar.

El a apărat sistemul monetar bazat pe aur, care a funcționat în economiile din întreaga lume până în 1930.

"Consider aurul drept monedă globală primară", a adăugat el.

Potrivit fostului şef al RF, niciodată nu s-ar fi ajuns la acest nivel de îndatorare extremă dacă nu s-ar fi renunțat la etalonul aur, pentru că aurul ar fi menţinut echilibrul politicii fiscale.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0