Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scandalos: Plățile obligatorii pentru manualele școlare contravin Constituției

© Sputnik / Мирослав Ротарьконституционный суд curtea constituțională
конституционный суд curtea constituțională - Sputnik Moldova
Abonare
Dispozițiile art. 41 alin. (4) din Codul Educației, care reglementează asigurarea elevilor claselor a V-IX cu manuale școlare conform schemei de închiriere, aprobată de Ministerul Educației, sunt contrare gratuității învățământului prevăzut de Constituție (Art. 35).

CHIȘINĂU, 16 feb — Sputnik. Curtea Constituțională a Republicii Moldova a statuat că stabilirea unor plăţi obligatorii pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial, inclusiv pentru manualele școlare, care constituie un element esențial al procesului de instruire, este contrară Legii Supreme.

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale - Sputnik Moldova
Alexandru Tănase: cultele religioase care se implică politic trebuie sancționate

Mai mult, constată magistrații CC, gratuitatea învățământului primar şi secundar general este prevăzută și de jurisprudența anterioară a Curții (HCC nr. 27 din 29 septembrie 1998).

Potrivit unui comunicat al Înaltei Curți, făcut public chiar pe site-ul instituției, Curtea a constatat că în Codul Educației există reglementări confuze cu referire la ciclurile învățământului obligatoriu, motiv pentru care va remite o Adresă Parlamentului în vederea înlăturării deficiențelor constatate.

Hotărârea curții este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi este publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0