Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Mai multe medicamente compensate pentru bolnavii din Moldova

© Sputnik / Vitaly Ankov / Accesați arhiva multimediaРабота государственной аптеки во Владивостоке
Работа государственной аптеки во Владивостоке - Sputnik Moldova
Abonare
În acest an, din bugetul național vor fi alocate peste 520 de milioane de lei pentru asigurarea pacienților cu medicamente compensate.

CHIȘINĂU, 16 feb – Sputnik. Anul acesta cetățenii Republicii Moldova vor beneficia de mai multe medicamente compensate decât în 2016. Potrivit Ministerului Sănătății, în 2017 vor fi eliberate preparate terapeutice compensate în valoare de 522 de milioane de lei.

Lista medicamentelor compensate a fost  dublată anul trecut și include 140 de titluri de preparate. În premieră, anul trecut, au fost compensate medicamentele pentru copiii de până la 18 ani într-un cuantum de o 100 de procente.

Аптека - Sputnik Moldova
Societate
Statul va controla întreaga piață a medicamentelor din Moldova

Tot pentru prima dată a fost inclus în lista medicamentelor compensate și preparatul Interferon, recomandat pentru prevenirea și tratamentul infecțiilor respiratorii. În total, medicii de familie și pediatrii au prescris aproximativ 55 de mii de rețete cu acest preparat.

De asemenea, în acest interval de timp, de tratamentele compensate la domiciliu și în instituțiile medicale au beneficiat aproximativ 230 de mii de pacienți.

Medicamente compensate au mai primit aproximativ 6 mii de bolnavi de astm bronșic și 400 de mii de persoane cu afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, 91,8 mii de pacienți cu diabet zaharat, dintre care circa 14 mii de dependenți de insulină, au beneficiat gratuit de medicamente din partea statului.

În același timp, 14 milioane de lei au fost atribuite tratamentului maladiilor rare.

În total, pentru medicamentele compensate au fost alocate, anul trecut, 502 milioane de lei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0