Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Năstase pune în discuție pedeapsa cu moartea pentru corupție

© Sputnik / Табылды Кадырбеков / Accesați arhiva multimediaÎnchisoare
Închisoare - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul premier român Adrian Năstase ironizează pe seama inițiativei de organizare a unui referendum consultativ în România, la care cetățenii vor fi invitați să se pronunțe asupra subiectului luptei cu corupția

BUCUREȘTI, 15 feb — Sputnik. Într-o postare pe blogul personal, fostul premier Adrian Năstase ironizează și contestă demersul președintelui de a declanșa un referendum pe o temă cum este lupta anticorupție, "împotriva căreia, în principiu," nu este nimeni. În același timp, Năstase consideră și că parlamentul a acceptat o situație nefirească, ingrată, fiind pus în situația de a da un "cec în alb" fără să știe exact ce are în vedere președintele.

"Ce sens are să ceri (sa dai) un aviz, care, oricum, este consultativ, pe o hologramă, (…) un fel de cec in alb", comentează Năstase. "Ce părere ati avea de o formulare de genul:" Sunteți de acord cu introducerea pedepsei cu moartea pentru infracțiunile de corupție?" — existând și votul consultativ, anterior, al Parlamentului…", continuă Năstase exercițiul de logică.

Concluzia experimentatului om politic și profesor universitar de drept este clară: "Eu cred că, în condițiile necunoașterii întrebării ce va fi adresată la referendum, votul în Parlament ar fi trebuit să fie de abținere".

Andrian Candu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
De ce Moldova este una dintre cele mai corupte țări: ce spune Andrian Candu

Interesantă este și analiza luptei — și a temei — anticorupție care a fost exploatată politic mult "în ultimii 15 ani". Dar, fostul premier consideră că aceasta a fost "alimentată din exterior" și a dus la "ocuparea spațiului economic național de către capitatul străin".

"Alimentată și din exterior, ea a permis „fezandarea" politicienilor și a oamenilor de afaceri români, în timp ce — ce să vezi?— , lupta asta a dus la ocuparea spațiului economic național, aproape complet, de către capitalul străin", afirmă Năstase, care consideră că "tratamentul indicat de MCV-uri a reușit, din păcate, pacientul e în sala de reanimare, fără prea mari șanse de supraviețuire", scrie Adrian Năstase pe blogul personal.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0