Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

De ce Moldova este una dintre cele mai corupte țări: ce spune Andrian Candu

© Sputnik / Miroslav RotariAndrian Candu
Andrian Candu - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Parlamentului Republicii Moldova a dezvăluit joi când a început lupta adevărată cu corupția în Moldova și a explicat de ce țara noastră este unul dintre cele mai corupte state.

CHIȘINĂU, 2 feb – Sputnik. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a explicat, joi, după ședința comună a Parlamentului și Guvernului, de ce Moldova este plasată în topul celor mai corupte țări din lume în ultimul raport al percepției corupției prezentat de Transparency International.  

”Sondajul ia în considerare datele din anii 2014-2015. Nu se iau în calcul acțiunile majorității parlamentare și ale Guvernului din anul 2016. Anul trecut au fost depuse eforturi considerabile pentru promovarea reformelor, inclusiv cea a Procuraturii, crearea Procuraturii Anticorupție, dosare de rezonanță, procese pornite pentru recuperarea bunurilor fraudate, reținerea judecătorilor, vameșilor, polițiștilor corupți”, a declarat Candu.

În opinia speakerului moldovean, ”lupta împotriva corupției în Moldova este simțită cu adevărat, în anul 2016, an care nu a intrat în examinare pentru elaborarea unui raport”.

Candu a mai spus că Parlamentul își propune, în 2017, să inițieze o Platformă de coordonare a luptei împotriva corupției.

Юрий Киринчук - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Liberalii fac public numele celui care a făcut din Moldova cea mai coruptă țară

”În cadrul acestei Platforme vor comunica experții, societatea civilă, specialiștii din CNA, Procuratură, MAI, Ministerul Justiției. Vom discuta aici indicatorii percepției corupției, inclusiv cei care stau la baza evaluării efectuată de Transparency International. Inclusiv vom discuta cu cei de la sediul central al TI ca să existe comunicarea în timp real a celor ce se întâmplă în Moldova în așa fel încât în următorul raport să arătăm un scor mult mai bun”, a spus Candu.

Republica Moldova se situează pe locul 123 din 176 în clasamentul indicelui percepției corupției (IPC) publicat, miercurea trecută, de organizația Transparency Internaţional. Anul trecut, IPC a înregistrat în Moldova un scor de 30, față de 33 în anul precedent și 35 în 2014 și 2013. Moldova se află pe aceeași poziție cu Azerbaidjan, Djobouti, Honduras, Laos, Mexico, Paraguay și Sierra Leone. Înaintea noastă, la IPC, sunt Malawi, Ecuador, Republica Dominicană, Togo și Tanzania. După Moldova, în clasament, se situează Iran, Kazahstan, Nepal, Rusia. 

În top cinci țări ”curate de corupție” sunt Danemarca, Noua Zeelandă, Finlanda, Suedia și Elveția.  La coada clasamentului se află Yemen, Siria, Korea de Nord, Sudanul de Sud și Somalia.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0