Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Specialiștii „Rosspotrebnadzor” au ajuns la vinăriile din Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariДень вина в Гагаузии
День вина в Гагаузии - Sputnik Moldova
Abonare
O delegație a „Rosspotrebnadzor” se află într-o vizită de informare în Moldova, ajungând și pe la vinăriile din țară pentru a decide care companii ar putea reveni pe piața din Rusia.

CHIȘINĂU, 14 feb — Sputnik. Până pe data de 17 februarie, în Moldova se va afla o delegație a Rosspotrebnadzor (Serviciului pentru protecţia consumatorului din Rusia).

Specialiștii verifică în ce măsură sunt gata întreprinderile moldovenești să reia livrările produselor alimentare de calitate pe piața rusească.

Встреча Президента Молдовы с нашими соотечественниками которые работают в Москве - Sputnik Moldova
Politică
Europenii îi pot lăsa pe moldoveni cu buza umflată pe piața Rusiei

În septembrie 2013 „Rosspotrebnadzor" a interzis importul vinurilor moldovenești din cauza unor pretenții la calitatea acestora.

Producția alcoolică din Găgăuzia și Transnistria nu au căzut sub incidența acestei interdicții. Până în anul 2006, vinurile moldovenești ocupau peste 60 la sută din piața rusească. Către anul 2013, Moldova a reușit să restabilească doar 10 — 12% din cota producției sale pe această piață.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Eduard Grama, a subliniat că experții vor lua cunoștință în cadrul acestei vizite de procesul fabricării producției, de înzestrarea tehnică a întreprinderilor care intenționează să-și exporte mărfurile și vor aprecia calității vinului. Printre acestea sunt și întreprinderi de stat. Este îmbucurător faptul că lista ar putea să se extindă, iar atunci am putea trece la etapa următoare — anularea taxelor vamale, a subliniat ministrul.

Relațiile dintre Moscova și Chișinău s-au deteriorat în vara anului 2015, când Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Potrivit Acordului, Moldova trebuie să-și deschidă pe deplin piața pentru mărfurile europene.

Îngrijorată că prin intermediul Republicii Moldova mărfurile din UE ar putea fi reexportate pe piețele CSI și ale Uniunii Vamale, Rusia a interzis temporar importul anumitor categorii de produse moldovenești.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0