Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vor plăti sau nu locuitorii din sate impozitul suplimentar pentru locuinţe

© Sputnik / Георгий Зельма / Accesați arhiva multimediaProiectare, casă, economie, construcţii, investiţii
Proiectare, casă, economie, construcţii, investiţii - Sputnik Moldova
Abonare
Impozitul suplimentar pe avere va fi aplicat pentru început pentru locuitorii din municipiile Chişinău şi Bălţi şi ulterior extins pe întreg teritoriul ţării.

CHIŞINĂU, 7 mai – Sputnik. Persoanele fizice din Moldova care deţin un imobil cu o suprafaţă mai mare de 120 de metri pătraţi şi cu o valoare cadastrală mai mare de 1,5 milioane de lei, vor plăti anual un impozit suplimentar în bugetul de stat. Această noutate este inclusă în politica bugetar-fiscală ce urmează să fie votată de Parlament în lectura a doua.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În Moldova se introduce un impozit suplimentar
   

Ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, a declarat că acest impozit va fi aplicat pentru început pentru locuitorii din municipiile Chişinău şi Bălţi şi ulterior extins pe întreg teritoriul ţării. 

Potrivit documentului, taxa suplimentară pe avere va avea o valoare de 0,8 la sută din valoarea cadastrală a imobilului. Plata va fi achitată anual.

Vicepreşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Sergiu Sainciuc, a declarat în exclusivitate pentru Sputnik că, aplicarea acestui impozit pentru locuitorii din satele Moldovei, nu este benefică.  

„Nu ne este indiferentă situaţia care este în ţară. Nu ştim ce va fi adoptat în final pentru lectura a doua. Problema este serioasă. E uşor să introduci un impozit, dar va fi greu ca să-l excluzi şi să colectezi banii”, a declarat Sainciuc.

Sindicatele pledează pentru impozitarea suplimentară a suprafeţei care depăşeşte 120 de metri pătraţi şi costul care depăşeşte 1,5 milioane d elei.

„Aşa va fi mai echitabil. Dacă va fi introdusă norma aceasta pentru toată ţara va fi o problemă, deoarece mulţi cetăţeni vor fi în incapacitate de a plăti acest impozit suplimentar. De aceea propunem ca să fie impozitată doar suma care depăşeşte 1,5 milioane de lei”, a mai declarat vicepreşedintele CNSM. 

Potrivit calculelor, impozitul pe avere la o casă evaluată de cadastru la 1,5 milioane de lei va ajunge până la 12 mii de lei, pe an. Guvernul mizează să acumuleze în bugetul de stat din impozitul pe avere anual între 50-100 de milioane de lei.

Fluxul de știri
0