Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

În Moldova este schimbat mecanismul de determinare a dizabilității

© Sputnik / Александр Уткин / Accesați arhiva multimediaМужчина в инвалидном кресле
Мужчина в инвалидном кресле - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a elaborat un nou concept de reformare a sistemului de determinare a dizabilității

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. După sistemul de pensionare, în Moldova va suferi schimbări și mecanismul de acordare a gradului de dizabilitate. Conceptul de reformare a sistemului de determinare a dizabilității a fost elaborat de specialiștii de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

”Reformarea sistemului de determinare a dizabilității este absolut necesară. Noua reformă va fi bazată pe o evaluare obiectivă și echidistantă a persoanelor în procesul de determinare a dizabilității cu respectarea demnității umane, astfel încât sistemul național să fie unul corect, incoruptibil, corespunzător, transparent, durabil, care să răspundă nevoilor populației”, a declarat ministrul de resort Stela Grigoraș.

Люди с ограниченными физическими способностьями - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum sunt respectate în Moldova drepturile persoanelor cu dizabilități

Noul sistem de determinare a dizabilității are la bază câteva obiective: aplicarea unui mecanism imparțial de evaluare a persoanelor cu dizabilități prin reformarea structurală și funcțională a Consiliul Național de Determinare a Dizabilității și Capacității de Muncă și a structurilor sale; racordarea procedurii de determinare a dizabilității la standardele internaționale și fortificarea capacităților specialiștilor antrenați în procesul de determinare a dizabilității.

Potrivit autorilor proiectului, prin reformarea sistemului se vor îmbunătățite instrumentele și criteriile de determinare a dizabilității. În cadrul procesului de stabilire a dizabilității va fi aplicat modelul bio-psiho-social care să asigure condiţii adecvate de deservire a persoanelor cu nevoi speciale. De asemenea, persoanelor cu dizabilităţi le va fi oferită posibilitatea de a se integra în viaţa socială şi de a beneficia de programe de incluziune socială.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0