Prețul uleiului de măsline va crește spectaculos. Faceți rezerve!

© Sputnik / Владимир Федоренко / Trecere la banca de fotografiiMăsline, olive
Măsline, olive - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Vremea caldă şi umedă din Italia și din Grecia, dar și inundațiile din Andaluzia (Spania), principala regiune cultivatoare de măslini, au provocat scăderea drastică a productivității plantațiilor de măslini

CHIȘINĂU, 10 feb — Sputnik. Uleiul de măsline devine un produs deficitar pe piețele europene. Și asta din cauza vremii nefavorabile din Spania şi Italia, care a provocat deja în Europa şi o penurie de dovlecei, vinete şi salată Iceberg, relatează Bloomberg, fiind citat de presa de peste Prut.

Măsline - Sputnik Moldova
Societate
Măsline verzi sau negre. Tu ce alegi

Deficitul de ulei de măsline a provocat creșterea prețurilor chiar în Italia şi Spania, care sunt țările cele mai mari producătoare de ulei de măsline din lume.

Preţurile uleiului de măsline extravirgin din Italia au crescut cu aproape o treime din octombrie, la 5,75 euro litrul, în timp ce în Spania au urcat cu circa 10%, potrivit Consiliului Internaţional al Măslinelor din Madrid.

Institutul Mintec din Anglia prognozează noi majorări. Deprecierea lirei sterline a făcut ca preţurile uleiului de măsline din Marea Britanie să fie cele mai mari din ultimii şapte ani.

Preţurile uleiului de măsline au devenit mai volatile din cauza vremii imprevizibile din ultimii câţiva ani, iar producţia globală ar urma să scadă cu aproximativ 8% în acest sezon, potrivit Mintec.

Melkeproduksjon på supermarked i Moskva - Sputnik Moldova
ALERTĂ: supermarketurile sunt pline de fructe şi legume toxice

Vremea caldă şi umedă din Italia a atras muştele la florile de măslin, contribuind la dezvoltarea bacteriilor. Producţia din Italia ar putea scădea în actualul sezon cu până la 50%. În Grecia, valurile de căldură din primăvara trecută ar urma să reducă producţia cu circa 25%. În plus, recoltele din Andaluzia, principala regiune cultivatoare de măslini, au fost distruse de inundaţii.

În aceleaşi timp, cererea venită din China şi alte pieţe emergente este în creştere. China importă peste 300.000 de tone de ulei de măsline pe an, peste jumătate din Italia şi Spania.

Americanii au beneficiat de preţuri scăzute datorită aprecierii dolarului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0