Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ucraina cumpără din Rusia motoare pentru TAB-uri prin firme din Moldova

© Sputnik / Стрингер / Accesați arhiva multimediaTehnică militară din dotarea armatei ucrainene - TAB
Tehnică militară din dotarea armatei ucrainene - TAB - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Concernul de stat din Ucraina „Ukroboronprom" achiziționează, la prețuri exagerate, motoare pentru tehnica militară produse în Rusia, prin intermediul unor firme moldovenești, au anunțat jurnaliștii de la emisiunea sledstvie.info (Следствие.инфо), care a fost difuzată la unul dintre principalele posturi naționale de televiziune din Ucraina.

CHIȘINĂU, 9 feb — Sputnik. Aceste achiziții extrem de scumpe prin intermediari au loc din cauza faptului că în anul 2014 președintele ucrainean Petro Poroșenko a interzis orice cooperare tehnico-militară cu Rusia, informează RIA Novosti.

Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
Confruntarea militară directă cu Rusia ar duce la dezmembrarea Ucrainei ca stat

Însă în presă au apărut periodic informații privind achizițiile de piese rusești făcute de Kiev. De exemplu, în 2016 presa a scris că compania „Ukrainmash" ("Укринмаш", din care face parte "Укроборонпром"), ar fi cumpărat prin intermediul unor intermediari britanici șenile pentru tehnica militară și motoare pentru TAB-uri (mai exact pentru БТР-70). Aceste informații au fost infirmate de partea ucraineană.

În cadrul emisiunii menționate mai sus, jurnaliștii de investigație au relatat că o companie moldovenească a cumpărat 20 de motoare de la uzina KAMAZ, pe care le-au introdus în Moldova cu două autovehicule. Ulterior compania care a introdus în Moldova motoarele le-a vândut unei alte companii — Autoprezent, care, la rândul său, le-a vândut unei companii germane, iar aceasta din urmă a introdus motoarele în Ucraina. Este vorba despre o schemă în care sunt implicați patru agenți economici.

Potrivit autorilor investigației, Ucraina a făcut această achiziție prin intermediari pentru a evita tranzacțiile directe cu Rusia. Pentru fiecare dintre aceste motoare ar fi fost plătită în Moldova o sumă de 15 mii de dolari. Autorii acestor dezvăluiri afirmă că în realitate motoarele respective nu costă pe piața moldovenească mai mult de 10 mii de dolari.

În cadrul emisiunii au fost făcute și alte dezvăluiri despre cazuri concrete de achiziție la prețuri exagerate a unor piese de schimb pentru tehnica militară ucraineană. Jurnaliștii respectivi susțin că dispun de documente care demonstrează că tranzacții de acest gen au avut loc cu zecile.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0