Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Suburbiile Chișinăului, bântuite de miasme, invazii de insecte și rozătoare

© Sputnik / Rodion ProcaМусор
Мусор - Sputnik Moldova
Abonare
Rampa neautorizată de gunoi de lângă satul Bubuieci, localitate care face parte din municipiul Chișinău, nu doar că infestat apa din fântânile localnicilor, dar și a transformat viața oamenilor într-un adevărat calvar

CHIȘINĂU, 8 feb — Sputnik, Daria Cernega. Locuitorii comunei Bubuieci cer ca rampa de gunoi de la margine acestei localități să fie conservată de urgență, a declarat primarul de Bubuieci, Ion Șaranuț.

Acesta a spus că în perimetrul localității există două rampe de gunoi neuatorizate: una pentru deșeuri de construcții și alta pentru deșeuri menajere. La momentul dat situația a atins punctul critic: locuitorii se sufocă din cauza gazelor toxice emanate de deșeuri. Iar vara, pe lângă mirosul fetid, comuna Bubuieci este „atacată" de roiuri de insecte, haite de câini vagabonzi și de rozătoare.

ПОЛИГОН, МУСОР, МЕШКИ, ОТХОДЫ. Gunoi, boschetari, poligon - Sputnik Moldova
Societate
Catastrofă ecologică: din vina cui Moldova se scufundă în gunoi

„Săptămâna trecută au avut o întâlnire cu responsabilii din domeniu. Întâlnirea a decurs ca un seminar ordinar. Eu însă mă întreb: ce vor face în continuare locuitorii comunei Bubuieci? Ei doar nu pot trăi în casele lor din cauza mirosului insuportabil", a spus primarul.

Potrivit acestuia, „nu departe de rampa de gunoi se află o mică zonă locativă nouă. Oamenii au investit bani grei în construcția caselor, iar acum sunt nevoiți să tolereze groapa e gunoi de alături".

Ion Șaranuț a menționat că locuitorii comunei cer conservarea gropii de gunoi din anul 2011, atunci când Primăria Chișinău a început să evacueze acolo gunoiul din Capitală, după ce a fost închise rampa de gunoi de la Țânțăreni. În acest răstimp suprafața gropii de gunoi s-a extins până la 30 de hectare.

Pe zonă a apărut un relief specific: deșeurile aruncate au format grămezi imense care, din depărtare, se aseamănă cu niște munți, doar că, din păcate, sunt munți de gunoi. Și acestea se apropie tot mai mult de casele oamenilor. au mai rămas doar 800 de metri.

Șaranuț spune că autoritățile municipale se fac vineovat de această situație.

"Locuitorii comunei Bubuieci sunt în așteptare încă din anul 2011, când Primăria Chișinău a înființat această rampă de gunoi neautorizată. Nu pricep ce mai așteaptă autoritățile. Nu vor să discute cu lumea, nu vor să ia măsuri. Încalcă legislația și legile general umane", a declarat Șaranuț.

Primarul localității a comunicat că la momentul de față pregătește o adresare către premierul țării, Pavel Filip.

Anterior Primăria Bubuieci a mai adresat astfel de scrisori foștilor premieri Iurie Leancă și Chiril Gaburici, însă fără rezultat.

În ajun șefa Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău, Luminița Suveică, a comunicat că, din anul 2010 până în anul 2016, în localitate au fost inspectate 66 de fântâni. Analizele au demonstrat că acestea nu corespund normelor sanitare, deci apa nu este potabilă. 

Fluxul de știri
0