Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În cimitirele din Chișinău ar putea fi introduse "legi" noi

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaСвеча
Свеча - Sputnik Moldova
Abonare
ÎM "Combinatul servicii funerare" se pronunță pentru utilizarea repetată a teritoriilor cimitirelor din Chişinău pentru a opri extinderea acestora.

CHIȘINĂU, 9 feb — Sputnik. Întreprinderea municipală "Combinatul servicii funerare" a propus introducerea unor modificări în procesul de înmormântare și instalare a monumentelor pe morminte, a anunţat luni directorul acestei structuri, Ludmila Boțan.

"Noi am înaintat două propuneri pentru a schimba situația, deoarece cimitirele noastre ocupă deja 137 ha de pământ. În prezent nu mai avem rezerve", a spus Boțan.

Potrivit ei, cimitirul Sfântul Lazăr este cel mai mare, chiar dacă are numai 50 de ani. Suprafața acestei necropole ocupă mai mult de 107 ha. Boțan atenţionează: dacă în următorii 50 de ani va continua extinderea cimitirului, vom avea nevoie de un teritoriu cu aceeași suprafață. În municipiu mai sunt zece cimitire, unde în ultimii ani s-au făcut înmormântări.

"Noi avem două soluții: ne extindem în continuare sau folosim repetat teritoriul părăsit pe care îl avem. Folosirea repetată era permisă și înainte, dar nu era clar cum trebuie să se procedeze cu monumentele și gardurile instalate pe aceste morminte. Dacă vom recurge la folosirea repetată a terenului, trebuie să ne gândim cum asigurată siguranța muncitorilor. De aceea noi am propus ca gardurile să fie evacuate", a precizat Boțan.

Potrivit acesteia, în decizia Guvernului din 1998 este permisă instalarea monumentelor care nu sunt mai înalte de 1,75 metri.

Primăria Municipiului Chişinău - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Scandal funciar la primăria Chișinău

Conducătorul întreprinderii servicii funerare afirmă că cei care intenționau să instaleze monumente mai înalte, trebuiau să prezinte proiectul și permisul în acest sens.

"Noi am propus ca monumentele să nu fie mai înalte de 1,75 m și să poată fi demolate ușor. Regulamentul mai prevede că între morminte trebuie să fie o distanță de 30 cm. În multe cazuri, gardurile înalte împiedică muncitorilor să treacă", a spus Boțan.

Această propunere trebuie să fie examinată de consiliul municipal și va intra în vigoare doar cu condiția că ea va fi susținută de majoritatea consilierilor.

Fluxul de știri
0