Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova transportul de mare tonaj va fi cântărit din mers

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaAutomobil pe cântar și bancnote
Automobil pe cântar și bancnote - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul moldovean al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID) își propune să introducă în țară o metodă nouă de cântărire a mijloacelor de transport care circulă pe drumurile naționale și anume cântărirea în mișcare a acestora.

CHIȘINĂU, 6 feb — Sputnik. Deja a fost elaborat și un studiul de fezabilitate privind punctele de cântărire în mișcare a transportului auto de mare tonaj.

Documentul are menirea de a servi drept suport pentru argumentarea economică a unui sistem automatizat de monitorizare și prevenire a circulației transportului care depășește limitele maxim admise pe axă și gabarit, pe drumurile din Republica Moldova.

Большегрузный транспорт на улицах Москвы - Sputnik Moldova
Societate
Circulația transportului de mare tonaj, interzisă în timpul zilei în RM

Autoritățile susțin că proiectul respectiv este necesar pentru excluderea sau cel puțin reducerea substanțială a impactului negativ asupra stării drumurilor naționale pe care îl are transportul de mare tonaj.

Potrivit autorităților, la ora actuală circa 14 la sută din totalul autovehiculelor grele care circulă prin Republica Moldova depășesc greutatea maxim admisibilă pe axă.

Un alt argument al autorităților în susținerea sistemului de cântărire în mișcare a mijloacelor de transport este că cheltuielile de întreținere a sistemului actual de cântărire depășește de trei ori suma totală a amenzilor încasate de la cei care încalcă normele de greutate.

Totodată, MTID dorește excluderea factorului uman selectarea vehiculelor suspecte de încălcarea normelor, precum și la cântărirea acestora și la aplicarea eventuală a amenzilor.

În prezent în Republica Moldova există 60 de puncte de cântărire a autoturismelor. Dintre acestea 10 sunt puncte mobile.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0