Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ordonanţa privind graţierea şi amnistia a fost abrogată

© REUTERS / Stoyan NenovSorin Grandeanu
Sorin Grandeanu - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul României a cedat: ordonanţa de urgenţă privind legea grațierii și a amnistiei precum și alte modificări ale Codului Penal a fost abrogată astăzi

CHIŞINĂU, 5 feb — Sputnik. Liderii coaliţiei de guvernare de la Bucureşti au decis sâmbătă seara, în urma unor consultări cu prim-ministrul României, să abroge ordonanţa privind graţierea si modificarea Codului Penal, ca soluţie pentru „stingerea conflictului".

Premierul Sorin Grindeanu a declarat ulterior că va convoca duminică de urgenţă o şedinţa de guvern pentru abrogarea respectivei ordonanţe.

„Nu vreau să dezbinăm România. România nu poate fi ruptă în două. În acest moment, prin ceea ce se întâmplă, România pare ruptă în două. E ultima mea dorinţa să se ajungă la aşa ceva", a declarata Grindeanu.

Proteste la Bucuresti - Sputnik Moldova
Ordonanţa a căzut, urmează să cadă şi capete

Totodată, el a opinat că argumentele pe care le-a avut guvernul în susţinerea ordonanţei de urgenţă nu au fost foarte bine comunicate. S-a creat confuzie şi distorsiuni care nu au nicio legătură cu ce s-a adoptat.

La scurt timp după această declaraţie, preşedintele României Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin intermediul purtătorului său de cuvânt, menţionând că decizia anunțată de premierul Grindeanu „este un pas important spre normalizare". Dar a subliniat că guvernul a greşit şi este responsabil să rezolve această criză.

Prin ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse, statul ar fi putut amnistia persoanele care au peste 60 de ani, femeile însărcinate, deținuții care au copii mici, indiferent de faptele incriminate. Totodată, la libertate ar fi ieşit şi cei care au fost condamnați până la 5 ani de închisoare, cu excepția celor cercetați penal pentru agresiune sexuală.

Necesitatea adoptării acestei ordonanţe de urgenţă a fost motivată prin faptul că penitenciarele din România sunt supraaglomerate iar ţara a fost condamnata de mai multe ori la CEDO din cauza condiţiilor improprii din închisori.

Cetăţenii care au ieşit în stradă au considerat însă că prin aceste ordonanțe ar putea fi eliberați mai mulți politicieni corupți, dar și unii criminali periculoși.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0