CHIŞINĂU, 4 feb — Sputnik. Recenta iniţiativă a autorităţilor de a introduce tichetele de masă a fost criticată dur de şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate. Maia Sandu şi-a exprimat bănuiala că în spatele acestei iniţiative s-ar ascunde anumite „scheme". Aceasta a declarat că oamenii au nevoie de salarii mai mari „pe care să le cheltuie așa cum vor ei".
Preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a venit cu o replică pe pagina sa de facebook, acuzând-o pe fosta ministră de la Educaţie de „manipulare" şi „intenţii populiste", prin care s-ar dori blocarea unui beneficiu pentru oameni.
În opinia lui Candu, această iniţiativă este de natură să lupte cu fenomenul „salariului în plic", iar cei care încearcă s-o torpileze ar fi favorabili acestei modalităţi de evaziune fiscală.
„După ce a încercat să blocheze Acordul cu FMI, în speranța că cetățenii vor rămâne fără pensii și salarii, și o criza socială i-ar deschide drumul spre putere, doamna Sandu recidivează. De această dată o supăra propunerea privind tichetele de masă, care pe lângă beneficiile pe care le poate aduce în mod direct oamenilor, combate și fenomenul salariilor la plic, implicit, evaziunea fiscală", a scris spicherul.
„Să înțeleg că doamna Maia Sandu preferă salariul în plic?", conchide Candu.
El subliniază că sistemul tichetelor de masă funcţionează şi în Franța, Italia, Cehia, România, prin urmare Sandu ar trebui să fie la fel de vehementă şi cu autorităţile de acolo.
Totodată, acesta opinează că, în calitatea sa de aspirant la funcţia de prim-ministru, apoi la cea de şef de stat, de fostă angajată a Băncii Mondiale, Maia Sandu ar fi trebuit să ştie că acest sistem funcţionează în Europa deja de peste 60 de ani.
„Pot sa înțeleg criza de idei prin care trece, înțeleg și obsesia ei față de Partidul Democrat, dar nu înțeleg ce are împotriva cetățenilor. Un fel de politică la PAS", se mai întreabă Andrian Candu.
Amintim că președintele Parlamentului Andrian Candu a propus recent introducerea tichetelor de masă pentru angajați. Inițiativa legislativă urmează să fie discutată cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor, cu mediul de afaceri și instituțiile de stat vizate.
În opinia lui Candu, implementarea acestui sistem reprezintă o modalitate inovativă și sustenabilă pentru creșterea economică a țării, reducerea fenomenului salariilor în plic și un mijloc sigur de îmbunătățire a calității vieții și sănătății populației.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>