CHIŞINĂU, 4 feb — Sputnik. Autorităţile au adoptat reforma sistemului de pensii, dar întrebarea este ce semnifică aceasta până la urmă şi ce s-ar putea ascunde în spatele acestui document. Deşi reforma a demarat deja din luna ianuarie curent, creşterea treptată a vârstei de pensionare va începe la 1 iulie 2017.
Ce ar trebui de ştiut?
Potrivit reformei, vârsta de pensionare va creşte anual, pentru bărbaţi cu patru luni, iar pentru femei — cu şase luni, până la atingerea pragului de 63 de ani. Excepţie fac femeile cu mulţi copii, care au născut şi educat până la vârsta de opt ani cinci sau mai mulţi copii. Astfel, acestea se vor putea pensiona, potrivit legii, la vârsta de 60 de ani. Şi mai devreme vor ieşi la pensie persoanele care au activat în condiţii de muncă grele şi nocive.
Actualmente, în Moldova femeile se pensionează la vârsta de 57 de ani, iar bărbaţii — la 62.
După reformă, stagiul minim de cotizare pentru pensie va fi de 17 ani. Persoanele care nu vor avea vechimea respectivă de muncă la momentul atingerii vârstei de pensionare, vor primi o indemnizaţie socială.
Indexarea pensiilor se va face doar în cazul în care creşterea anală a preţurilor de consum va depăşi 2%. Una dintre modificările importante este noua formulă de calcul a pensiilor, care va ţine cont atât de stagiul de cotizare, cât şi de contribuțiile la asigurările sociale. Totodată, va fi luată în calcul valorizarea venitului mediul lunar asigurat, realizat după 1 ianuarie 1999.
Pensiile vor fi calculate după noua formulă începând cu 1 aprilie 2017, fiind recalculate de asemenea şi pensiile stabilite anterior.
Pensiile din Moldova — pe placul FMI
Majorarea vârstei de pensionare în Moldova a fost una dintre condiţiile impuse de Fondul Monetar Internaţional pentru ca ţara noastră să poată semna în 2016 un nou Memorandum cu instituţia financiară internaţională.
Experţii FMI au subliniat că în Moldova este extreme de redus raportul dintre numărul contribuabililor şi cel al pensionarilor — 10 pensionari la 13 persoane care lucrează. Potrivit specialiştilor, acest indicator continuă să se înrăutăţească din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a migraţiei de muncă. Astfel că, potrivit FMI, una dintre condiţiile de asigurare a stabilităţii sistemului este majorarea vârstei de pensionare.
De ce critică sindicaliștii reforma sistemului de pensii din Moldova>>>
Autorităţile moldovene au recunoscut, la rândul lor, că în lipsa unor măsuri prompte, finanţarea sistemului de pensii din bugetul de stat va creşte de la un an la altul. Potrivit guvernaţilor, reforma are drept scop păstrarea sistemului de pensii, care s-ar putea prăbuşi dacă lucrurile vor continua de aceeaşi manieră.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>